top of page

Смене официра и "скривене намере"

Закон који је усвојила влада Виктора Орбана, а којим ће се, како пишу поједини медији, спровести чистка у мађарској војсци, непријатно је изненадио НАТО савезнике. Тим законом се мађарском министру одбране дозвољава да смењује све у војној служби, који су старији од 45 година, који су већи део каријере провели у Алијанси.


Мађарски министар одбране Kриштоф Салај-Бобровницки

Опозициони политичари тврде да премијер Мађарске жели да попуни упражњена официрска места "лојалним кадровима који са њим деле проруске ставове". Инсајдери из војске кажу да су многи били запањени брзином и немилосрдношћу са којом је све спроведено, иако се са реформом увелико касни, пише "Фајненшел тајмс".


Према подацима Националног универзитета за јавне службе из 2017. године, официри су чинили 23 одсто од укупно 24.000 војника. Поређења ради, официри чине око 18 посто америчких оружаних снага, према Истраживачкој служби Kонгреса.


Опозициони политичари осудили су потез као политички мотивисан, тврдећи да Орбан жели да попуни упражњена официрска места лојалним кадровима који са њим деле проруске ставове. Мађарска опозициона посланица Агнеш Вадаи, бивша министарка одбране, рекла је да ће тај потез "дестабилизовати војни морал" и подсетила да су се многи отпуштени официри "обучавали унутар НАТО-а".


"Њихови контакти су често помагали да се уравнотеже последице Орбанове политике у НАТО-у и војном естаблишменту ЕУ", нагласила је Вадаи. "Њихов одлазак је велики корак назад".


"Под Орбаном, Мађарска је одбила да пошаље војну помоћ Украјини, критиковала је и ублажила западне санкције Русији, па чак и држала као таоца финансијску помоћ ЕУ за Украјину док је покушавала да обезбеди сопствено финансирање из Брисела. Док је влада често држала говоре против Брисела и јавно противречила политици НАТО-а о санкцијама и потреби да се порази Русија на бојном пољу, мађарска војска је тихо радила свој посао унутар Алијансе", пише "Фајненшел тајмс".


"Ово није глупост, ово је озбиљно", рекао је високи војни официр из једне НАТО чланице, коментаришући Орбанове чистке. "Али то је веома осетљиво питање, јер НАТО не може да иде около и да говори владама кога могу, а кога не могу да изаберу за генерала".


НАТО је одбио да коментарише мађарски потез, али раније су званичници Алијансе рутински бранили приврженост Мађарске НАТО-у, без обзира на Орбанову реторику. Они су наглашавали да представници Будимпеште у војном савезу ретко оспоравају проукрајинске, антируске циљеве НАТО-а.


Мађарски министар одбране Kриштоф Салај-Бобровницки негирао је политичке мотиве и рекао да влада нема "скривене планове". Он је у изјави за "Блумберг" објаснио да влада жели да "уведе меритократију и надметање међу припадницима одбрамбених снага", те да су смене биле усмерене на највише војне чинове.


bottom of page