top of page

Социјалисти подржавају идеју о заједничким кандидатима опозиције

Лидер мађарских социјалиста Берталан Тот рекао је данас да је сарадња опозиције једини начин да се постигне смена власти 2022. године. Странка на чијем је челу верује да је за победу над Фидесом потребан заједнички кандидат за премијера, као и заједнички кандидати у изборним јединицама.



Председница Извршног одбора Мађарске социјалистичке партије (МСП) рекла је да је неопходно да се у Мађарској успостави "четврта република, пошто социјалисти, као део прорепубликанске опозиције, дођу на власт на изборима 2022. године.


"Нова мађарска република мораће да буде демократска и заснована на социјалној правди", изјавила је Агнеш Кунхалми, на конференцији за новинаре након седнице одбора. Она је рекла да ће се нова република градити из различитих сегмената, попут образовања усмереног на дете које комбинује лексичко знање са развојем способности и здравственом заштитом усмереном на пацијента, нудећи савремене европске третмане.


Кунхалми је нагласила потребу снажног програма корекције пензија, увођењем европске минималне пензије. Социјалисти предлажу да се швајцарска метода индексације за обрачун пензија врати у праксу. Према тој рачуници, пензије би ове године требало да буду веће за 6,5 посто, а не актуелних 2,8 одсто, рекла је она.


Говорећи о високом киријама у Будимпешти, Кунхалмијева је позвала на борбу против садашње „стамбене кризе“, за коју је рекла да захтева увођење контролисаног максимума за изнајмљивање кућа и станова, када је реч о ценама.


Минимална плата, према њеним речима, мора бити ослобођена пореза, што би резултирало тренутним повећањем од 25.000 форинти месечно. Кунхалмијева је рекла да социјалисти не желе да Европска унија смањи смањи финансирање Мађарске, али је у потпуности подржала став да трансфер плаћања треба да буде везан за земљу која испуњава критеријуме владавине права.



bottom of page