top of page

Спорења око слободе медија на Чепелу

Градоначелник насеља Чепел у јужном делу Будимпеште, Ленард Борбељ, забранио је премијеру Виктору Орбану да подржи кандидата владајућих странака у локалним новинама 21. кварта, саопштио је локални огранак Фидеса. Борбељ је, међутим, одбацио ову тврдњу.



Одговарајући на Фидесове наводе у објави на Фејсбуку, градоначелник 21. округа је појаснио да никоме, укључујући премијера Виктора Орбана, није забранио да се појављује у локалним новинама. Додао је да је његов сукоб био искључиво са Силардом Неметом, потпредседником Фидеса и истакнутом фигуром у изборном округу (Чепел-Шорокшар), који је, наводно, желео да се домогне имовине у власништву локалне управе.


Борбељ је одбио предложене аквизиције и истакао да локална управа има за циљ да те јавне просторе одржава као шеталишта или бициклистичке стазе у идиличном природном окружењу. Насупрот томе, Силард Немет је, према руководству локалне владе, предложио изградњу вишеспратног хотела на том месту.


Као независни кандидат и на челу локалне грађанске организације, Борбељ тврди да има велике шансе да победи на општинским изборима у Чепелу 9. јуна. Он је потврдио да ће интереси Чепела увек имати предност над усклађивањем са политичким планом или амбицијама било које странке.


Фидес пак тврди да је Борбељ починио брутални напад на слободу медија. „Они желе да ућуткају и потисну из политичке сфере и мађарског премијера и кандидата за градоначелника из редова Фидеса и демохришћана“, наводи се у саопштењу те странке.

bottom of page