top of page

Срби у Хрватској пред кампањом за попис

Српске институције у Хрватској покренуле су на интернет страници e-srbin.hr кампању за предстојећи попис становништва, на којој се налазе све информације о важности изјашњавања као и упутства за самостално пописивање становништва путем система е-Грађани. Самопописивање становништва путем интернета у Хрватској почиње 13. и трајаће до 26. септембра.

Организације Српски демократски форум, Српско културно друштво „Просвјета”, Српско народно веће и Заједничко веће општина формирале су координациони одбор са сврхом лакшег и ефикаснијег спровођења пописа у српској заједници.

На новоотвореној страници е-србин.хр налазе се одговори на сва кључна питања везана уз попис за припадникесрпске националне мањине. Објашњено је која права српске заједнице у Хрватској произлазе из службеног бројног стања, на које се све начине спроводи попис становништва ове године, шта је систем е-Грађани, које се све услуге могу остварити преко њега и зашто је важан за попис становништва.

Такође, тусу и упутства за дигитално самопописивање и комуникацију с члановима заједнице око пописа и друге корисне информације у спровођењу активности везаних уз попис. Све ове информације могу се наћи на поменутој страници, пише портал хрватског недељника Новости.

Од резултата пописа, указује се, зависиће и многа права која остварује српска заједница према Уставу и законима Хрватске. Зато је, истиче, од виталног интереса заједнице да резултати пописа што верније одражавају стварно бројно стање Срба у Хрватској, наводи се, између осталог, на страници e-srbin.hr.

Иначе, у Хрватској ће ове године по први пут моћи да се изведе самостално пописивање становништва путем система е-Грађани, а пописују се особе са сталним боравиштем. Уобичајено боравиште имају особе које су живеле на одређеномместу континуирано најмање 12 месеци прије референтног датума пописа (31. аугуста); особе које су дошле у уобичајено боравиште у периоду од 12 месеци пре референтног датума с намером да остану тамо најмање годину дана. А, када се се наведене околности не могу установити, „уобичајено боравиште” значи место законског или регистрованог боравишта.

bottom of page