top of page

Србија и Мађарска потписале два меморандума

Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало је једанаесто заседање Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и Мађарске, а председавали су министарка привреде Анђелка Атанасковић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.


Након заседања Заједничке комисије, Анђелка Атанасковић и Петер Сијарто потписали су Протокол са 11. заседања, док су министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и Сијарто потписали Меморандум о разумевању између влада Србије и Мађарске ради продубљивања сарадње у успостављању Програма за изградњу капацитета Западног Балкана. Такође је потписан и Меморандум о разумевању између "Електропривреде Србије" и мађарске електро-енергетске компаније. Догађају су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Будимпешти Иван Тодоров и амбасадор Мађарске у Београду Атила Пинтер.


На заједничкој конференцији за медије са министарком Атанасковић, Сијарто је нагласио да је веома важно да се Европској унији придруже све земље Југоисточне Европе. Министар спољних послова и трговине Мађарске наводи да је Европској унији потребна Србија и да Мађарска неће остати неактивна све док ЕУ у том смислу не преузме конкретне мере.

"Европској унији је потребна Србија и веома је важно да се Унији придруже и земље Југоисточне Европе, а ми сматрамо да кључну позицију у овом региону има Србија", рекао је Сијарто у Београду.

Истакао је да је Европској унији и у политичком и у економском интересу да Србија постане њена чланица: "Мађарска неће остати неактивна све док се не предузму веома конкретне мере", поручио је Сијарто. Анђелка Атанасковић је изјавила да су и политички и економски односи Србије и Мађарске на високом нивоу и да се то огледа и у томе што та земља последњих година представља један од десет најважнијих спољнотрговинских партнера наше земље. На заједничкој конференцији за медије са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, Атанасковићева је истакла да је Мађарска показала вољу и спремност да у наредом периоду још више продуби сарадњу са Србијом. Изразила је задовољство што је данас одржано једанаесто заседање Заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске, а које ће, како каже, допринети даљем јачању односа двеју земаља.

"Политички односи наше две земље су одлични, али никада није на одмет да се то још више унапреди. Одликују их и интензивни и бројни односи на највишем нивоу наших држава, а наш циљ и задатак је да то још више унапредимо", рекла је министарка привреде.

Додала је да ће даљем јачању свеукупних односа двеју земаља допринети и два меморандума која су данас потписана: Меморандум о разумевању између влада Србије и Мађарске ради продубљивања сарадње две земље о успостављању Програма за изградњу капацитета Западног Балкана и Меморандум о разумевању између "Електропривреде Србије" и мађарске електро-енергетске компаније "МВМ Енергетика". Говорећи о заједничким пројектима Србије и Мађарске, Атанасковићева је навела да је изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште најважнији, и додала да је тај пројекат увелико у реализацији. Тај пројекат ће, наглашава, још више допринети расту економских активности између две земље.

Министарка је навела да су оквирним Споразумом о економској и техничкој сарадњи који је потписан између Србије и Мађарске у области инфраструктурне сарадње, дат замајац и за сарадњу у области животне средине, управљања отпадним, саобраћаја... "Циљ нам је да наша два народа живе у најбољим условима и да буду уважени и на једној и на другој страни", нагласила је Атанасковић.

Додала је да је тема разговора Заједничке комисије била и то да Србија сваког дана напорно ради на унапређењу привредног амбијента и додаје да је са свим мерама подршке привреди и грађанима, наша земља успела у време највеће кризе да сачува своју привреду и радна места.

Атанасковићева је навела да ће се радити на томе да привредници из Србије улажу у Мађарску, као и да мађарски привредници све више улажу у Србију.

bottom of page