top of page

Србија почасни гост сајма пољопривреде "ОМЕК" у Будимпешти

Српски пољопривредни произвођачи ће наступити на Националном сајму пољопривреде и прехрамбене индустрије "ОМЕК", који ће бити одржан од 20. 22. октобра у Будимпешти.



На позив министра пољопривреде Мађарске Иштвана Нађа упућеног министарки пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелени Танасковић, Србија учествује у статусу почасног госта, наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Србија је добила почасно место у централном павиљону HUNGEXPO простора, а наступ на поменутом сајму добра је прилика да домаће компаније представе своје производе и пласирају их на тржиште Мађарске.

Сајам је подељен у осамтематских области које обухватају следеће категорије производа: воће и поврће; производе од меса; пекарске и кондиторске производе; мед; млеко и млечне производе; органик, алкохолна пића и сокове; месо од дивљачи и рибу. Србију ће представити компаније "Апис мед", "Нектар", "Винарија Алексић", "Винарија 100 жена", компанија "Станић", "Савез ракијаша Србије", "Сербиа органик" и "Унда МД".

"ОМЕК је сајам из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, и пољопривредне технологије, који се одржава сваке друге године, а 81. издање највећег сајма и изложбе агробизниса Карпатског басена пољопривреде, има историју дугу 190 година.

Циљ сајма ОМЕК је да представи компаније у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, да презентује здраве, одрживе производе и производе без ГМО, да обезбеди професионални форум за индустријске лидере, где могу да разговарају о актуелним питањима агробизниса.

Тржиште Мађарске је јако интересантно за привреднике из Србије, који у све већем броју остварују сарадњу са мађарским партнерима, наводе из Привредне коморе Србије.

У прилог томе говори и чињеница да према подацима у прва два квартала 2023. године Србија бележи суфицит у спољнотрговинској размени у роби са Мађарском, а извоз на тржиште Мађарске порастао је за 13,6 одсто у односу на исти период прошле године. Мађарска је, како наводе, 4. извозни партнер, а 6. увозни партнер Србији од почетка ове године.

bottom of page