top of page

Српски рецепт у Румунији није добродошао

Мађарски шеф дипломатије је уочи избора у Румунији покушао да примени модел који је већ виђен пред изборе у Србији, али је наишао на осуду. Чињеница да је Петер Сијарто водио кампању за Демократски савез Мађара у Румунији (РМДС) поводом недељних избора, довела је до политичког скандала, пише портал ХВГ.


Румунски политичари протестују због камапање коју су протеклих дана водили званичници из Будимпеште, поводом данашњих избора у Румунији. Сијартове изборне поруке су очигледно стигле не само до симпатизера РМДС-а, већ и до Румуна који разумеју мађарски језик, од којих су многи били огорчени, док је више румунских политичара протестовало.


"Надам се да сте доброг здравља. Ово су тешка времена, а вас, Мађаре из Трансилваније чека веома тежак и озбиљан задатак. Морамо да изађемо на биралишта, јер помоћ мађарске владе вреди много више ако Мађари буду имали снажно представништво у Букурешту“, рекао је Сијарто.


У осуди мешања Сијарта у румунске изборе најгласнији је био бивши премијер те земље Виктор Понта, који је поделио видео поруку Сијарта на Фејсбуку и написао: „Пажња! Пажња! Ако сте румунски држављанин и живите негде у Трансилванији, од вас се очекује да добијете поруку као део кампање на мађарском језику. Нисам тачно разумео шта значи да РМДС или Сијарто имају снажно представништво у парламенту, у Букурешту. Нема ништа лоше у томе да неко бомбардује гласаче изборним порукама и позивима да изађу на биралишта, али није сигурно да је такав потез министра спољних послова друге државе правно ваљан. Да сам и даље премијер, одмах бих зауставио ову кампању. Све што сада можете да урадите јесте да се обратите министру спољних послова румунске владе", написао је Понта.


Још неколико чланова мађарске владе водило је кампању за странку румунских Мађара, док је шеф кабинета премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш упутио Фидесову поруку подршке сународницима у Трансилванији.


Иначе, однос РМДС-а и Фидеса није увек био уравнотежен. Орбанова влада је пре пар година покушала да извриши промене у странци која представља Мађаре Трансилваније, али пошто јој то није успело, склопила је савез са РМДС-ом.

bottom of page