top of page

Стиже најмодернији радарски систем

Мађарска ће од Израела купити један од најмодернијих радарских система на свету, потврдио је мађарски министар одбране за у емисији Хир ТВ. Радарски систем је део израелског одбрамбеног ракетног система Гвоздена купола.



Испорука израелског система и норвешко-америчких пројектила, компоненти система брзе одбране, почеће почетком 2023. године, рекао је Криштоф Салај-Бобровнички.


Министар је напоменуо да је Мађарска покренула велики програм војне и одбрамбене надоградње у периоду 2016-2017 и додао да се то „показало као добра одлука, у светлу текућег руско-украјинског рата“.


Мађарска, каже он, купује војну опрему како би ојачала свој систем противваздушне одбране и своје трупе: „Циљ је да се обезбеди да мађарски систем противваздушне одбране покрива целу територију земље“, рекао је Салај-Бобровнички.


Министар одбране је заједно са председницом Каталин Новак имао увид у систем Гвоздена купола, током њихове званичне посете Израелу прошле недеље. Салај-Бобровнички је тада рекао новинарима да су он и председница Новак присуствовали важним састанцима, на позив председника и новоизабраног и одлазећег премијера Израела.


Он је рекао да су билатерални односи двеју земаља „веома добри, већ дуго времена“, посебно када су у питању сарадња у области одбране. Осим што су се у Израелу упознали са Гвозденом куполом, министар и председница су, како су истакли, проучавали израелску "добро структуирану високотехнолошку сарадњу између израелске одбрамбене индустрије, војске и ваздухопловства".

bottom of page