top of page

Стоп исплатама милионске одштете затвореницима

Влада ће поднети предлог за обуставу исплата одштете затвореницима који туже државу због лоших услова у затворима, изјавила је данас на конференцији за штампу министарка правде Јудит Варга, након што је држава, углавном пресудама суда у Стразбуру, обавезана да исплати милионска обештећења затвореницима.

Министарка Јудит Варга је рекла да ће предлог који има за циљ окончање „непоштене праксе“ бити поднет најкасније за недељу дана, а Парламент ће о њему расправљати по убрзаном поступку. Исплате ће бити обустављене док се не измене правила о компензацији за лоше услове у затворима, рекла је она, додајући да је за то потребан шири јавни консензус. На основу резултата анкете јавности, назване "Националне консултације", биће припремљено одговарајуће ново законско решење.


До сада је на основу 12.680 пресуда оштећенима додељено 9 милијарди форинти (27 милиона евра), а 10 посто укупног износа је исплаћено, напоменула је министарка. Нова правила ће, према њеним речима, имати за циљ да у први план ставе права оних који се жале на услове у затворима, а не адвоката, рекла је Јудит Варга и додала да ће убудуће надокнаде бити исплаћиване директно затвореницима, а не њиховим адвокатима.


Она је рекла да влада ради на побољшању услова у затворима, а највише на решавању проблема превеликог броја затвореника у ћелијама. Иначе, премијер Орбан је у више наврата критиковао актуелну судску праксу и најавио изјашњавање грађана о овом питању у оквиру тзв. "Националних консултација".

bottom of page