top of page

Прве реакције на одлуку Суда ЕУ

Updated: Nov 17, 2021

Суд Европске уније пресудио је да је Мађарска прекршила закон ЕУ тиме што је "криминализовала помагање мигрантима и избеглицама да поднесу захтев за азил". Прва реаговала министарка правосуђа.


Одлука Европског суда правде у вези са Мађарском представља нови правни удар на владу премијера Виктора Орбана. Мађарска је 2018. године усвојила такозване "заустави Сороша" законе, према којима помагање мигрантима и избеглицама при подношењу захтева за азил представља кривично дело. Европски суд правде је данас навео да Мађарска није испунила обавезе које има као чланица ЕУ, тиме што је "криминализовала потезе сваке особе која пружа помоћ у вези са подношењем захтева за азил на њеној територији".

Суд са седиштем у Луксембургу навео је да закон ограничава "право приступа подносиоцима захтева за међународну заштиту и право на комуникацију са тим лицима", као и право самих миграната да консултују правне саветнике.


- У данашњој пресуди Суд је констатовао оно што никад не бисмо ни помислили, а то је да Мађарска мора практично да подржи кријумчарење људи - написала је Фејсбуку министарка правде Мађарске Јудит Варга.


- Хоће ли чланице ЕУ бити кажњаване само због тога што штите континент од масовне миграције? Више немамо илузије, али једна ствар је сигурна: наставићемо да бранимо Европу, свидело се то бриселском мехуру или не - навела је она.

Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел поздравила је пресуду Европског суда правде, наводећи да се њом "шаље недвосмислена порука да кампања застрашивања коју води мађарска влада неће бити толерисана".

"Сада је време да мађарска влада примени одлуку Суда и да одмах повуче овај срамни закон", рекао је директор мађарског огранка Амнести интернешенела Дејвид Виг, преносе медији у Будимпешти.



bottom of page