top of page

Супротна гледишта Будимпеште и Брисела о данашњој ЕУ

Поводом 20. годишњице приступања Мађарске ЕУ, актуелна председница Европске комисије рекла је да је "народ Мађарске учинио Европу јачом" и похвалила улогу ове земље у економском напретку блока, али званичници у Будимпешти истичу да садашња Европска унија није оно о чему су маштали и чему су се надали пре две деценије.



Народ Мађарске је учинио Европу јачом, њихова живахна култура и економски динамизам су се ширили кроз целу ЕУ, рекла је Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије у свом видео обраћању у среду, поводом обележавања 20. годишњице приступања Мађарске ЕУ.


„На данашњи дан пре двадесет година наша породица је коначно уједињена у заједничком дому. Мађарска је одувек била у срцу Европе“, рекла је фон дер Лајен на видео снимку објављеном на њеној страници, на друштвеним мрежама.


Али, иза гвоздене завесе, каже она, генерације Мађара су се храбро бориле да поново освоје своју слободу. „Пре двадесет година одлучили сте да повратите своје право место у центру нашег континента. Изабрали сте Европу. Она је од тада јачала", рекла је, додајући да је Мађарска такође цветала на безброј начина са изграђеним новим школама, болницама и аутопутевима и развијањем домаће обновљиве енергије углавном уз помоћ ЕУ фондова.


Фон дер Лајенова је истакла две Нобелове награде које су мађарски научници добили прошле године. „Открића Каталин Карико помогла су да се развију мРНА вакцине које су победиле ковид и спасле безброј живота. А Ференц Краус нас је приближио разумевању како настаје материја око нас“, рекла је она и додала да су „обе награде резултат мађарске домишљатости“. „Заједно смо јачи. Срећна годишњица и живела Европа!“, пручила је фон дер Лајенова.


Међутим, званичници владе у Будимпешти, имају другачије искуство када је реч о функционисању ЕУ. Двадесетогодишње чланство Мађарске у ЕУ може се сумирати речима да „ово није модел Европске уније о којој смо сањали“, рекао је државни секретар при кабинету мађарског премијера Чаба Деметер, поводом обележавања 20. годишњице приступања Мађарске блоку.


Деметер је на видео-снимку на Фејсбуку рекао да су пре 20 година многи сматрали да би након 20. века, оптерећеног трагедијама, чланство у ЕУ могло да игра кључну улогу у томе да 21. век буде „век мађарског народа“. Тада је чланство у ЕУ долазило са обећањем већег просперитета, рекао је државни секретар и додао да након векова одлучивања о судбини Мађарске, „коначно смо могли да осетимо да можемо да будемо равноправни члан”.


Он је рекао да је стари мото "јединство у различитости" од тада нестао, при чему многи сада доводе у питање право нација на постојање, док су мишљења мањина прогањана. Деметер каже да се веровало да ће ЕУ наставити да се гради на хришћанским традицијама које су помогле Европи да преживи, али данас „једва да има знакова хришћанско-демократске политике“.


Он је рекао да су се такође надали да ће проширење ЕУ окончати поделе у Европи, „али уместо тога добили смо велику дозу двоструких стандарда, као и много искуства о томе како је дата мера савршено прихватљива ако долази од велике чланице држава, али је деструктивна за демократију ако долази од нас“.


Такође је било наивно мислити, рекао је, да ће доносиоци одлука у Бриселу имати одговорност. Уместо тога, додао је, штетне одлуке једва да су имале последице. Европа је до данас такође заборавила на важност мира, рекао је Деметер и додао да „уместо да чујемо гласове мира, сада видимо припреме за рат, са Бриселом у центру”.


"Чланство Мађарске у ЕУ је национални интерес, а мађарска влада верује у европску сарадњу. Али Брисел данас, у политичком смислу, није синоним за Европу, тако да критиковање његових одлука не иде против поверења у европску сарадњу. Разлог због којег мађарска влада диже глас је управо зато што ово што се данас ради у Бриселу угрожава не само Мађарску, већ и целу Европу“, рекао је он и закључио да су потребне промене у ЕУ.


У међувремену, Жигмонд Пал Барна, парламентарни државни секретар Министарства за европска питања, такође је позвао на промене у Бриселу, рекавши да ће се на изборима за ЕП у јуну вудети да ли ће бити рата или мира. Он је на видео-снимку на Фејсбуку рекао да питање после две деценије у ЕУ није да ли Мађарска жели да остане део Европе или не, већ да ли Европа жели да остане оно што јесте и онај тип Европе какав су људи желели.


„Ми Мађари не желимо ни ратом разорени континент, ни континент имиграната. Желимо мирну Европу у којој народи и наше породице живе у миру, Европу која не иде у рат неодговорно, не прима десетине милиона имиграната, Европу која верује у моћ националних држава и која се залаже за одбрану хришћанске културе“, рекао је Жигмонд и додао да је Брисел настојао да поништи оно што је Европа до сада радила, а да за то није добио мандат од народа.


bottom of page