top of page

Таксисти - тамне мрље прелепе Будимпеште

Будимпешта поседује много тога што је чини идеалном туристичком дестинацијом: жива историја, прелепе знаменитости, термални базени, буран ноћни живот... Међутим, овакву слику кваре цене вожње таксијем и честе манипулације таксиста.

Систем јавног превоза у Будимпешти је беспрекоран. Све врсте градског превоза су лако доступне, ефикасне и по ценама веома приступачне. Али понекад, на крају шетње или ноћне забаве, чини се да је најтежи задатак на свету ухватити аутобус или метро, како бисте се вратили кући. Да ли је тада једноставније узети такси? Нажалост, често није.


Познати туристички портал "Трип адвајсер" таксисте у Будимпешти назива мафијашима, будући да велики број њих нема лиценцу ни осигурање и манипулише бројилима, покушавајући да од туриста извуче што више новца. Постоје неке такси станице (у близини железничких станица, Октогона, итд.), којима управљају криминалци, спремни да у своја возила примају само странце, који њихове услуге на крају плаћају по астрономским тарифама, а бивају и физички угрожени.


Наравно, постоје и апликације за резервисање таксија, попут Болта, али и оне су астрономски скупе, мада много сигурније од насумичног заустављања таксија. Убер, такси је, на пример, забрањен јер је био претња монополу актуелних таксиста и значајно смањио цене њихових услуга.


Будимпештанци по правилу не узимају такси, осим ако им није преко потребан. Јер, Будимпешта је генерално безбедан град за пешачење у било које доба дана. Лако је кретати се у њему, а шири центар је жив у свако доба. Ипак, ако сте принуђени или желите да наручите такси, приликом уласка у возило обавезно реците возачу на коју адресу идете и питајте унапред колико ће оријентационо коштати вожња до крајњег одредишта. Ова информација ће вам бити каква-таква гаранција да вожњу нећете платити много више од реалне цене.

bottom of page