top of page

Танасковић: "Србија мора бити спремна да штити границе"

Познати српски оријенталиста и бивши амбасадор Србије у Унеску, професор Дарко Танасковић, поводом мигрантске кризе каже да, иако Србија није на "првој линији фронта", мора бити спремна и одлучна у намери да заштити границе.



Танасковић сматра да милиони миграната неће кренути ка државама ЕУ, али да је и стотинак или неколико стотина хиљада довољно озбиљан и тешко решив проблем: "Изгледа да се то поциње крајње озбиљно схватати у Европи. Видећемо мозе ли ЕУ у вези са овим виталним питањем остварити потребан степен политичког јединства, а нарочито акционе способности. Од тога зависи да ли ће се Србија наћи у већим тешкоћама", рекао је Танасковић.


Он каже и да му је близак став владе Грчке да турска одлука о пропуштању мигранта ка Европи и то рутом кроз Грчку није у суштинској вези са збивањима у Идлибу, већ да је заоштравање на сиријском фронту само непосредан повод за "активирање ове мере из уцењивачког арсенала Анкаре".


С друге стране, како примећује, не треба губити из вида да Турска има огроман проблем са милионима миграна и да за ту димензију ситуације нико на западу није исказао стварно разумевање.

bottom of page