top of page

Тороцкаи: Тражимо Закарпатје ако Украјина изгуби рат

Мађарска партија крајње деснице Наша домовина тражиће право на западни део Украјине, где живи око 150.000 етничких Мађара, ако Украјина изгуби своју државност због инвазије Русије, изјавио је лидер те странке Ласло Тороцкаи.



„Што се тиче рата у Украјини, наша порука је врло једноставна: хитан прекид ватре, мир и резолуција кроз разговоре“, рекао је Тороцкаи у видео-снимку објављеном на веб страници његове странке.


Лидер странке која има 6 од 199 места у мађарском парламенту рекао је, међутим, да ће, уколико Кијев изгуби, захтевати аутономију западног дела земље, где живе етнички Мађари. „Ако се овај рат заврши тако што ће Украјина изгубити своју државност,

јер је и то на столу, тада као једина мађарска страна која заузима ову позицију, дозволите ми да сигнализирам да полажемо право на Закарпатје“, рекао је Тороцкаи на конференцији своје партије којој су, између осталих, присуствовали лидери крајње деснице из немачког АфД-а и холандског Форума за демократију.


Мађарско Министарство спољних послова и украјинска амбасада у Будимпешти нису коментарисали изјаве Тороцкаија. Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто требало би да се у понедељак састане са украјинским колегом Дмитром Кулебом и премијером Украјине Денисом Шмихалом у западној Украјини, у оквиру припрема за могући састанак лидера две земље. Мађарски премијер Виктор Орбан изразио је у децембру подршку украјинском суверенитету и територијалном интегритету.


Будимпешта се спори са Кијевом око права отприлике 150.000 етничких Мађара да користе свој матерњи језик. Прошлог месеца су све државе чланице Европске уније, осим Мађарске, пристале да буду започети преговори о приступању са Украјином, док је мађарски премијер Виктор Орбан напустио просторију када је одлука донета.


Лидери ЕУ, међутим, нису успели да постигну консензус о пакету помоћи од 50 милијарди евра за Украјину, пошто је Орбан ставио вето на ту одлуку, а очекује се да ће то питање поново бити размотрено на следећем хитном самиту ЕУ који ће бити одржан у четвртак.

bottom of page