top of page

Још једна донација из Мађарске

Општа болница у Сенти добила је донацију владе Мађарске у виду нове, савремене медицинске опреме. Реч је о десет монитора који су намењени праћењу животних функција пацијената.


Монитори ће се прво користити у изолационој јединици Опште болнице Сента, изјавила је директорка ове здравствене установе Беата Чаки. "Моћи ћемо их касније користити и у операционој али и поред кревета у интензивној нези и код транспорта пацијената и код свих врста кад постоји потреба за монитором", каже Чаки.

"У другом таласу епидемије регион се суочава са тежом ситуацијом него током првог пролећног таласа. Мађарска је била спремна и суочили смо се са најгорим у пролеће, на почетку епидемије, и сада имамо прилику да помогнемо", изјавила је Естер Чалокези, генерални конзул Мађарске у Суботици.

Она каже да влада Мађарске верује да је у овој ситуацији потребна међусобна солидарност унутар и између земаља како би се регион, као и цело човечанство дугорочно успешно одбранили од епидемије коронавируса.


"У невољи се познају пријатељи и добре комшије. Ово је израз солидарности, али истовремено је и више од тога, јер израз те солидарности има високу употребну вредност. Она је везана за овај здравствени тренутак", рекао је председник Савеза војвођанских Мађара и Скупштине Војводине, Иштван Пастор.

Он каже да је ова помоћ добро дошла и сматра да ће допринети томе да ниво здравствених услуга или ефикасност у борби против корона вируса буду на вишем нивоу. Ово је, иначе, трећа донација владе Мађарске, али не и последња, истакао је Пастор.

bottom of page