top of page

Тужилац тражи укидање имунитета за посланика опозиције

Главни тужилац Мађарске покренуо је иницијативу за суспензију имунитета посланику опозиционе Мађарске социјалистичке партије (МСП) Жолту Молнару, због кривичног дела трговине утицајем, наводи се у саопштењу тужилаштва. Молнар тврди да је реч о скретању пажње са стварних скандала који већ недељама потресају Мађарску.



МСП је партија левог центра, која је била у Мађарској између 2002. и 2010. године, након чега је прешла у опозцију. Према информацијама из тужилаштва, Будимпештанска транспортна компанија (БКВ) је почетком 2019. године покренула поступак јавне набавке за изрдау својих интернет сајтова. Ференц Баја, бивши министар и ранији посланик МСП-а је, како се наводи, упознао у јуну 2019. особу која је имала значајан утицај на компанију - учесника на конкурсу. Баја је од те особе тражио 30 милиона форинти (сада 75.800 евра), како би фирма победила на тендеру.


Међутим, опозициони посланик Жолт Молнар је био обавештен о овом коруптивном ослу и тражио од министра од исте фирме за њега затражи 40 милиона форинти (сада 101.000 евра), како не би оспорио уговор. Особа са којом се преговарало је наводно био Жолт Фузик, бивши ИТ менаџер БКВ-а. Фирма је, како је наведено, победила на тендеру, а Фузек је 6. августа 2019. у Будимпешти предао 40 милиона форинти Жолту Молнару.


Према информацији тужилаштва, Молнар је као саучесник починио кривично дело трговине утицајем. Након укидања имунитета, против њега ће бити покренут кривични поступак.


Ово, иначе, није први пут да се овај случај покреће. Исто питање је било покренуто пре две године, током кампање за парламентарне изборе 2022. У то време, Молнар је тврдио да је једини истинити део приче да је једном у животу срео човека по имену Жолт Фузик и да су разговарали 20 минута на клупи у парку у близини зграде у којој се налазе посланичке канцеларије, пише Телекс.


Према писму Ференца Баје упућеном порталу 24.ху, Фузик је покушао да га убеди да је СИС ДОО (фирма која је победила на тендеру) способна да изврши задатке, али Баја тврди да је то увек оспоравао. Нагласио је да није тражио нити добио ниједну форинту или било коју другу корист. Према његовом мишљењу, циљ ове кампање је криминализација опозиције како се приближавају следећи избори.


Садашњи одговор Жолта Молнара порталу 24.ху гласи: „Мађарску је недавно потресао највећи јавни скандал од пада комунизма, при чему друштво и опозиција врше толики притисак на владу да су били приморани да пусте низ воду неколико својих лојалиста. Зато Фидес сада чини све да опозиционе странке и водећи политичари буду немоћни. Овога пута је ред на мене.”


Он је поновио да није примао мито, нити је учинио било шта противзаконито.„Покушавају да ме блате према измишљеним оптужбама, јер знамо да не морају да говорите истину у нагодби. Поново је кампања, поново покушавају да скрену пажњу са стварности личним нападима“, написао је он.

bottom of page