top of page

Туск: ЕПП подржава Петера Марки-Заја

Заједнички кандидат мађарске опозиције за премијера, Петер Марки-Зај, разговарао је у Бриселу са Доналдом Туском, председником Европске народне партије. После састанка, пољски политичар је рекао да се ЕПП радује прихватању покрета који предводи Марки-Зај у чланство те организације, "након победе на изборима 2022. године“.


Према Тусковим речима, важно је да они који деле демохришћанске вредности заједно стану у одбрану основних европских вредности. Пољски политичар је истакао да се све снаге које то сматрају важним, морају ујединити у одбрани демократије и владавине права, истичући да Виктора Орбана и пољску партију ПиС види као претњу европским вредностима.


„Говоримо заједничким језиком“, рекао је Туск, изразивши наду да ће европски демохришћани наставити да раде заједно у својим предизборним кампањама.


Петер Марки-Зај је на заједничкој конференцији за новинаре нагласио да се у Мађарској не само демохришћани, већ и цела опозиција ујединила против корупције, застрашивања и једнопартијског система, од левичарских партија до либерала и националних радикала.


"Иако је ситуација у Мађарској и Пољској по много чему слична, постоје разлике: Пољска је у много бољем економском положају и стабилно сустиже просек ЕУ, док је Орбанов режим у том погледу застао и такође је подбацио у борби. против пандемије. Главни непријатељ демократске мађарске опозиције је аутократски Орбанов режим и јасно је да Орбан заступа Путинове интересе, док 80 одсто мађарских бирача жели да остане у ЕУ", рекао је гост из Будимпеште.


На питање новинара шта би препоручио пољској опозицији, Марки-Зај је поменуо предизборе: „Мађарска опозиција је успела да контролише јавни дискурс захваљујући предизборима, иако су мађарски јавни медији ћутали о овим изборима“.


Истакао је да је лобирао код лидера ЕУ да осигурају да Мађарска настави да добија средства ЕУ, али да она не заврше у џеповима породице Орбан и олигарха Фидеса, већ да буду од користи мађарском народу.


Петер Марки-Зај је још у октобру у Ходмезевашархељу угостио политичара ЦСУ Бернда Поселта, са којим је разговарао о томе како да обезбеди чланство Мађарске у породици европских конзервативних партија. Током своје посете Бриселу у новембру, срео се, између осталих, и са Манфредом Вебером, председавајућим Групе ЕПП у Европском парламенту.


Међутим, ковладајућа мала странка КДНП (Хришћански демократи) је и даље део ЕПП-а, што значи да она може ставити вето на укључивање будуће конзервативне странке Марки-Заја, како је споменуо шеф кабинета премијера Гергељ Гуљаш, на свом недељном брифингу за штампу.


У међувремену, неколико мађарских листова је последњих дана објавило да Фидес ради на формирању нове европске парламентарне групе, у коју би могли да уђу и пољска владајућа партија Право и правда (ПиС), па чак и немачки АфД.


bottom of page