top of page

У Бриселу постигнут споразум о буџету

Лидери ЕУ постигли су споразум о седмогодишњем буџету и пакету за економски опоравак од пандемије корона вируса, након што су превазишли разлике после приговора Пољске и Мађарске, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел.


„Сада можемо да почнемо са применом и да обновимо наше економије. Наш велики пакет за опоравак подстаћи ће нашу зелену и дигиталну транзицију“, навео је Мишел на Твитеру првог дана самита ЕУ у Бриселу.


Иако су у јулу прихватиле споразум, Варшава и Будимпешта су потом блокирале усвајање буџета ЕУ од 1.074,3 милијарде евра и пакета за економски опоравак од 750 милијарди евра, јер су се противиле успостављању механизма за ускраћивање средстава чланицама Уније чије владе урушавају демократске стандарде. За урушавање тих стандарда и владавине права Брисел годинама оптужује управо Пољску и Мађарску.


Буџет за период од 2021. до 2027. године и пакет за опоравак, укупне вредности око 1.820 милијарди евра, сматрају се кључним за многе европске земље чије су економије тешко погођене пандемијом корона вируса.


Уочи дводневног самита који је у току, дипломате и званичници ЕУ су најавили усвајање декларације којом би било прецизирано да механизам повезан са стањем владавине права неће бити коришћен ни против једне земље без пресуде Европског суда правде. Тај процес би могао да траје годину дана.


bottom of page