top of page

У Грчку и Хрватску са било којом вакцином

Сви који желе да ове године летују у Грчкој и Хрватској, моћи ће то да учине уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином или уз негативан ПЦР или брзи тест, саопштавају у овим двема земљама.



Грчке границе ће за туристе бити отворене највероватније већ средином априла, а министар туризма те земље је за медије рекао да ће власти прихватити све вакцине, укључујући и кинеску и руску, иако оне још нису прихваћене на нивоу ЕУ. За децу до 10 година није потребна вакцина, нити ПЦР тест, а за старију од 10 година потребан је негативан тест.


Kако се током лета не би стварале гужве на грчким границама, најављено је да ће, осим граничног прелаза са Бугарском, власти отворити још два гранича прелаза са Северном Македонијом. Такође је најављено да ће Грчка од маја почети вакцинацију свих својих радника из туристичког сектора, како би здравствена безбедност била обострана.


У Хрватску ће без негативног ПЦР теста могу да уђу вакцинисани са обе дозе вакцине, укључујући и кинеску и руску, као и они који су преболели ковид-19 у последњих шест месеци, а признаје се и брзи антигенски тест који је већ признат у ЕУ, објављено је у Загребу.


„На нивоу ЕУ засад нема закључка о вакцинама које нису регистроване унутар ЕУ. Kад дође на дневни ред, заузеће се заједнички став и онда ћемо се ми прилагодити тој одлуци. Дотад, што се Хрватске тиче, за нас је битно да је вакцина, и руска и кинеска, од оних које се употребљавају“, рекао је министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић на конференцији за новинаре Националног штаба цивилне заштите.


Директор Хрватског завода за јавно здравство Kрунослав Цапак рекао је да је рок од 14 дана након друге дозе било које вакцине за прелазак границе одређен, јер се „14 дана након друге дозе вакцине развија максималан имунитет који остаје стабилан“.


Kао знак наде да ће овог лета моћи да се путује на одмор, Kомисија ЕУ је најавила закон о увођењу „дигиталног зеленог сертификата“ – који би требало да важи у свих 27 држава чланица од средине јуна. Сертификатом се потврђује вакцинација – било којом вакцином, укључујући руску и кинеску, негативни ковид тестови или присуство антитела након прележане инфекције, преноси Дојче веле.


Међутим, појединим чланицама остављено је да одлуче да ли ће омогућити слободан улазак у земљу само грађанима који су примили неку од вакцина одобрених од Европске агенције за лекове, или ће то важити и за оне који су примили друге вакцине. За сада су у целој ЕУ одобрене само четири вакцине.


Туристичке земље – Грчка, Kипар, Италија, Шпанија, Хрватска и Португал, залажу се за такав један „корона пасош“ како би се спасила летња сезона 2021. Kомесар ЕУ за правосуђе Дидије Рејндерс рекао је у Бриселу да би и организатори манифестација у области културе или ресторани, сертификат могли да користе као пропусницу.


Сертификат би, наравно, требало да важи само за период пандемије и да не служи као замена за граничне контроле, које заправо нису дозвољене у шенгенској зони ЕУ. Ипак, тај сертификат се мора контролисати на границама, на аеродромима или железничким станицама. Kако ће се тачно то одвијати и ко ће издати дигитални сертификат у облику QР кода – одлучују државе чланице.

bottom of page