top of page

У Мађарској ће се 9. јуна надметати 11 листа за ЕП

Тринаест партија или партијских савеза предало је листе за предстојеће европске парламентарне изборе, од којих је 11 потврђено валидним потписима потребног минимума од 20.000 бирача, саопштила је Национална изборна канцеларија.



Према закону, странке које желе да се кандидују на изборима морале су од 20. априла до 3. маја да прикупе потребан број потписа. Како је саопштено из канцеларије, листе владајућег савеза Фидес-Хришћанско-демократска партија, Покрет Меголдаш (Решење), ЛМП, Демократска коалиција, Социјалистичка партија, Парбесед-Зелени, Друго реформско доба, Мендки, Покрет Моментум, Јобик-конзервативци, Поштовање и слобода, Покрет Ми Хазанк (Наша домовина) и Партија дворепих паса су верификовани да имају најмање 20.000 потписа за подршку својим кандидатима на изборима.


Да би се избегле даље фаталне несреће, изградња свих фабрика батерија мора бити заустављена и ревидирани већ постојећи објекти, саопштила је у недељу опозициона Демократска коалиција, у оквиру своје изборне кампање. Оливио Кочиш, партијски функционер задужен за климу и животну средину, у оквиру тзв. владе у сенци, рекао је на конференцији за новинаре да је фабрика батерија у Иванчи, близу Будимпеште, већ доживела три несреће са смртним исходом.


Он је рекао да је комуникација међу тамошњим радницима отежана због језичке баријере и да је доказано да производња батерија доводи у опасност животе радника и становника насеља. Оптужио је владу да је "занима само профит великих кинеских компанија“.


bottom of page