top of page

У Пешти отворена изложба најпознатијег аутора графита на свету

У Будимпешту је стигла Банксијева изложба са скоро стотину радова постављених у простору Комплекс, у Улици Кираљ, пружајући свеобухватан преглед уметниковог досадашњег опуса.



Ко је заправо Банкси? Једна особа или група? Да ли је мушкарац или жена? Како бира своје локације, шта мисли о уметности, зашто га свет слуша? На ова питања настоји да одговори изложба која је отворена данас 3. маја. Биће изложена у Будимпешти до септембра, пре него што отпутује у Венецију, Напуљ и Њујорк.


Након Барселоне, Париза, Милана, Прага, Брисела, Лисабона и Дубаија, изложба „Свет Банксија – улица је моје платно” стигла је у Будимпешту, у Комплекс, пружајући свеобухватан преглед стваралаштва загонетног уметника графита. Бенксијев рад превазилази графит на зиду, са пажљиво осмишљеним техникама, основним, разумљивим, понекад шокантним порукама, логичким и комуникативним обртима и онима који чине портфолио савременог уметника јединственим.



Према речима кустоса Мануа Де Роса, изложба нам омогућава да уђемо у уметников универзум и разумемо теме које он сматра важним. На изложби ради међународни тим сликара, репродукујући слике истом техником, детаљима и бојама сваки пут када се изложба пресели на ново место.


Изложено је скоро 100 предмета, укључујући мурале из целог света, уметничка дела, спектакуларне уметничке инсталације и Банксијеве радове већег обима.





bottom of page