top of page

У плану гасовод за алжирски гас

Словеначки премијер Роберт Голоб планира да изгради гасовод до Мађарске за алжирски гас, како би суседној држави помогао да смањи зависност од руског гаса, пише Фајненшел тајмс (ФТ).



Нови гасовод требало би да проради за две до три године, а касније би могао да се прошири, у зависности од потражње, наводи лист, позивајући се на изјаве словеначког и мађарског премијера, Голоба и Виктора Орбана, који су се састали поводом почетка редовног рада далековода Цирковце-Пинце.


ФТ напомиње да је Голоб бивши извршни директор у енергетској индустрији, чија је странка на изборима у априлу поразила Орбановог дугогодишњег савезника, бившег премијера Јанеза Јаншу. Орбан је рекао да је заинтересован за диверзификацију извора гаса, наводећи три опције, пише лист.


Прва би била словеначки гасовод за гас из Алжира, затим гасовод за транспорт гаса из налазишта откривених у румунским црноморским водама, те проширење постојећег гасовода према Хрватској, којим би се увозио природни гас. Орбан је после састанка с Голобом рекао да га занимају све три опције, додаје ФТ.

bottom of page