top of page

У прошлој години приведено 45.500 миграната

Мађарска миграциона политика и мере заштите граница биле су успешне у заштити земље и очувању безбедности њеног становништва, сматра саветник премијера за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди.


Обраћајући се новинарима на граничном прелазу Келебија, на српско-мађарској граници, Ђерђ Баконди је истакао да су мађарске власти прошле године на граници привеле 45.500 илегалних миграната и покренуле кривични поступак против 455 кријумчара људи, што је значајно повећање у односу на претходне три године.


До сада је, ове године, ухапшено укупно 56 кријумчара људи, рекао је Баконди, напомињући да је миграциони притисак на Мађарску забележен током протекле године сада постао још интензивнији. Истакао је да је поред заштите граница мађарска миграциона политика такође обухватала пружање помоћи другим земљама, с циљем да главни миграциони путеви буду затворени, док мађарски полицајци помажу у патролирању дуж границе Северне Македоније.


Мађарска такође сарађује са Еурополом и европском граничном агенцијом Фронтекс, у проналажењу мрежа кријумчарења људи. Према Бакондију, изражена је солидарност са свим земљама које раде на спречавању мигрантских група да крену ка Европи, а Мађарска је пружила финансијску и друге облике помоћи градовима и местима уништеним у сиријском грађанском рату.


"Мађарска очекује да ће током португалског председавања Европском унијом бити примљена к знању искуства земаља попут оних које чине Вишеградску групу и да ће Брисел прекинути са политичким ставовима који подржавају обавезне квоте за насељавање миграната, отворене границе и легализовање илегалних улазака", рекао је Баконди.


Државни секретар Министарства одбране Силард Немет рекао је да је Мађарска потрошила 561 милијарду форинти (1,6 милијарди евра) на своје мере заштите границе од 2015. године и додао да је неприхватљиво да ЕУ до сада није помогла покривању ни једног процента тих трошкова.


„Морали смо да се боримо против покретања поступка због наоводног кршења владавине закона против Мађарске, затим против сопственог левог крила и бриселских бирократа, који су нам наређивали да срушимо граничну ограду и пустимо све унутра“, рекао је Немет и закључио да мађарске мере заштите граница штите и остатак Европе.

bottom of page