top of page

У Ужицу и фолклорне групе из Мађарске

Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“, тринаести по реду, почео је у Ужицу. Од 15. до 19. августа, колико траје фестивал, представиће се 23 ансамбла са око 700 деце и младих из девет земаља и то: Украјине, Молдавије, Грузије, Египта, Мађарске, Бугарске, Републике Српске и Србије. Поред Ужица, фестивал се одржава на још две локације: на Златибору и у Вишеграду.



Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“, синоћ је у Ужицу традиционално почео свечаним дефилеом учесника. Овај фестивал представља једну од највећих међународних фолклорних дечијих манифестација у овом делу Европе. Од оснивања па до данас на фестивалу је учествовало око 10.000 деце узраста од 10-16 година из укупно 40 земаља.


Прошле године фестивал је одржан онлајн а после две године Ужице је поново домаћин осмеху, младости и традицији. Добродошлицу свим гостима Ужица пожелела је градоначелница тог града Јелена Раковић Радивјевић и захвалила се на указаном поврењу и подршци манифестације која окупља младе људе и доприноси успостављању и јачању пријатељских односа међу народима, промовише сарадњу очувања традиције и културног наслеђа.


„Град Ужице свим срцем подржава програме који зближавају људе и пружеју им шансу да се упознају са историјом и културном баштином других народа. Младима је потребно много више оваквих сусрета јер је то најбољи начин да упознају вршњаке из других земаља и да кроз песму и игру бришу границе и предрасуде, стекну пријатељства која ће трајати годинама. Радује нас да овај фестивал, из године у годину, привлачи све више учесника и то из различитих земаља и публике шром региона. Желим да у овим данима упознате Ужице и наш крај и уверите се у гостопимство Ужичана, људи отвореног срца. Лицидерско срце је симбол даривања и љубави, верујем да ћете ви нама даривати незаборавне тренутке а ми вама незаборавне успомене“, рекла је у свом обраћању градоначелница.


Прве вечери фестивала, учесницима и публици обратио се и амбасадор Украјине у Србији Олександр Александрович.


„Сви Срби, нарочито Ужичани, имају велико срце, велико лицидерско срце, једни за друге и за све госте. Ја то добро знам јер овде живим шест година и због тога, са великим задовољствм сам дошао овде на фестивал Лицидерско срце. Оно што је најважније јесте да је фестивал празник који је настао са децом, у име деце и за децу. Толики број деце у овом граду, говори да будућност постоји, али не само будућност већ подршка и сарадња многих земаља света“, рекао је амбасадор Александрович.


Он је додао да сваки наступ сваког фолклорног ансамбла на фестивалу има своју причу, своју бајку и своју традицију. Оно што је, према његовом мишљењу најважније јесте међусобна комуникација врло блиских и сродних народа као што су Украинци и Срби који имају више од 60% заједничких корена.


Традиционалне игре Републике Српске током фестивала представиће деца из три града, Вишеграда, Братунца и Приједора. Сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Србији, које већ десет година подржава овај фестивал, Борислав Максимовић истакао је значај фестивалског представљања српског народа свету. Он је нагласио да је фестивал пример сталног функционисања српског народа са обе стране Дрине.


„Ових дана у Ужицу, Златибору и Вишеграду, славимо спој традиције и игре, што је увек одлична прилика да деца Србије и Републике Српске упознају обичаје и игре из света и да деца света упознају обичаје и игре Срба из Републике Српске и Србије. Уверени смо да ће наша деца заједно са децом из Србије, на најбољи начин представити свету српску културу и традицију. Младост је будућност сваке земље и дужни смо да им обезбедимо најбоље услове за одрастање како би постали добри и способни људи. Сви учесници овог фестивала доприносе очувању своје традиције и националног идентитета, а у сусрету са другима уче нове ствари и обогаћују своја знања и вештине. Свим младим учесницима овогодишњег српског и светског Лицидерског срца желимо срчаност у игри и радост у дружењу и учењу, и да из Србије и Републике Српске понесу најлепше утиске“, рекао је Максимовић.


Осим фестивалских концерата на Тргу партизана у Ужицу, Kраљевом тргу на Златибору и у Вишеграду, током фестивалских дана планиране су и фолклорне играонице, еколошка радионица „Лицидерско срце природи“, вожња учесника фестивала „Голд гондолом“, а традиционална хуманитарна акција „Лицидерско срце“ деци намењена је Одељењу неонатологије у Општој болници Ужице.


У изложбеном простору ужичког Народног музеја, Јокановића кући, биће приређена изложба народних ношњи свих учесника фестивала као и ношње из ужичког краја.

bottom of page