top of page

Угоститељи привремено ослобођени закупнина

Влада је одлучила да ресторанима, кафићима и теретанама одобри изузеће од плаћања закупнина за коришћење државних или општинских пословних простора од 1. фебруара до 31. маја, изјавио је шеф кабинета мађарског премијера.


Гергељ Гуљаш је рекао да би одобравање сличног изузећа корисницима приватних локала такође био „легитиман предлог". Он каже да мађарски закон предвиђа могућност неплаћања закупнине у ванредним ситуацијама, у којима је корисник био спречен да остварује приход. Међутим, влада не жели да посредује у правним споровима између приватних партнера, додао је.


Такође је најавио да ће пензионери добити своје 13. пензије у фебруару, и напоменуо да ће „оно што им је одузето за време ранијих левичарских влада, актуелна власт вратити током четири године".


Када је реч о владином програму субвенција за обнову стамбеног простора, подсетио је да су субвенционисани зајмови породицама кључни део владиног акционог плана за оживљавање економије. Смањење ПДВ-а за куће и станове на 5 одсто подстакло би изградњу у 2021. години, додао је он.


Гуљаш је рекао да је значајно и запошљавање особа млађих од 25 година, напоменувши изузеће од пореза на доходак младих суграђана од следеће године. Такође, предузећа и приватна лица имаће користи од мораторијума на отплату кредита до 30. јуна ове године, додао је он.

bottom of page