top of page

Усвојен Закон о градњи "Мини Дубаија" у Будимпешти

Парламент Мађарске је и званично усвојио закон о споразуму о економској сарадњи између Мађарске и Уједињених Арапских Емирата са 134 гласа за, 43 против и 6 уздржаних. Сарадња укључује инвестициони пројекат под називом „Мини Дубаи“ у Будимпешти.



Споразум обухвата сарадњу у индустрији, трговини, инвестицијама, туризму, логистици и сродним секторима, а посебно се помиње развој подручја око железничке станице Ракошрендезо у Будимпешти. Према споразуму, влада се обавезала да ће продати подручје компанији којој су УАЕ доделили изградњу пројекта и да ће обезбедити неопходан инфраструктурни развој.


УАЕ ће, у међувремену, подстаћи компанију да уложи 5 милијарди евра у ту област, укључујући изградњу железничке станице.


Коментаришући закон, Давид Витези, кандидат опозиционог ЛМП за градоначелника Будимпеште, рекао је да су граду потребни „приступачни станови и висококвалитетне зелене површине, а не нови тржни центри и луксузни простори“. Он је рекао да је „парламент дао 130 хектара арапским инвеститорима без услова или очекивања, или без навођења функције или висине објеката који ће се тамо градити“. Већина потребних саобраћајних инвестиција није обезбеђена споразумом, а делимично ће бити изграђена од новца пореских обвезника, рекао је он.


Док опозиција критикује пројекат, који је готово идентичан "Београду на води", шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто каже да је „ово је инвестиција од пет милијарди евра, чији ће резултат бити нова градска четврт у близини железничке станице Ракошрендезо и у напуштеним, оронулим индустријским зонама око ње“.


Према његовим речима, „овај огроман пројекат урбаног развоја даје нови подстицај не само сарадњи двеју земаља, већ и развоју Будимпеште, будући да се не гради само нова, модерна градска четврт, већ је у питању и велики урбани развој“. Реч је о инвестицији са сложеним туристичким, привредним, пословним и спортским функцијама, истакао је он. Сијарто каже да је уверен да ова инвестиција може отворити пут компанијама из других емирата да виде Мађарску као атрактивну инвестициону дестинацију.


bottom of page