top of page

Ускоро нови закон против педофилије

Владајућа коалиција Фидеса и Демохришћанске странке поднела је парламенту још један пакет закона за заштиту деце, рекао је лидер Фидесове посланичке Мате Кочиш и додао да се за кривична дела педофила траже строжије казне.



Према Кочишу, сексуални деликти педофила по овом закону неће моћи да застаре, починиоци не могу бити условно пуштени из затвора или стављени у притвор за реинтеграцију, а предлаже се и да им се никада не може издати потврда о добром владању, која би им омогућила смањење казне.


Мађари који такве злочине почине у иностранству такође ће бити укључени у јавну базу података о педофилима, рекао је он. Особе надлежне за дечју заштиту које не пријаве када је дете угрожено могу бити кажњени затвором до две године, а од свих запослених у установама за заштиту деце очекује се да прођу стриктно тестирање, како би се утврдило да ли су способни за чување деце, додао је.


"У области дечје заштите ради много пристојних и часних људи, а циљ закона је да филтрира оне који желе да се зближе са децом како би задовољили своје болесне склоности. Нацрт ће такође олакшати пријављивање и уклањање свих садржаја који би могли да крше права личности деце. Предлог амандмана који је уско повезан са овим пакетом, заштитиће децу од неприкладних садржаја и дати родитељима могућност да затраже врсту филтрираног интернета за своју децу. Сајтови које је Национална управа за медије и комуникације ставила на црну листу биће блокирани", рекао је он.


Из опизиције поручују да нема вести о томе да ли влада планира да реши "најважније проблеме" у овом сектору који је, како кажу, недовољно финансиран. Подсећају да су радници у области дечје заштите плаћени изузетно мало, да дете од 14 година добија 5400 форинти као џепарац, а да се само 1500 форинти дневно троши на три дечја оброка у домовима.

bottom of page