top of page

Ускоро још строжији закон "о заштити деце"

Мађарска странка Фидес могла би да донесе још строжије законе о „заштити деце“. Упркос упозорењима из ЕУ, Фидес је још раније усвојио контроверзне законе који повезују хомосексуалност и трансродност са педофилијом, а из владајуће странке најављују и нови правни акт у овој области.



Судећи према најавама из владајуће странке Фидес, Мађарска ће ускоро добити још строжији закон о „заштити деце“, од оног чије је усвајање у националном парламенту пре две године изазвало оштре реакције у Европској унији. Европска комисија и Суд правде су тај закон оквалификовали као угрожавање људских права припадника ЛГБТ популације. Забрану да се у школама објашњава хомосексуланост, Европска комисија види као опасност да млади који припадају тој популацији буду физички малтретирани од стране својих вршњака, неупућених у природу њихове личности.


Међутим, упозорења из Брисела нису уродила плодом, па је Фидес 2021. године усвојио контроверзне законске амандмане, који повезују хомосексуалност и трансродност са педофилијом. Законом је забрањено и само спомињање ЛГБТ проблематике у школама и дечјим ТВ програмима, са образложењем да је реч о заштити деце од „родне пропаганде“. Тада је и мађарски директор Амнести интернешенела Давид Виг осудио амандмане.


„Усвајање ових амандмана на закон којим се жели сузбити злостављање деце, чини се намерним покушајем мађарске владе да споји педофилију са ЛГБТ особама“, цитирао је Гардијан његове коментаре.


У мађарској јавности овај правни акт је познат као "закон против педофилије", који између осталог забрањује "промовисање" хомосексуалности и тематику око промене пола пред малолетницима. Европска комисија је средином прошле године тужила Мађарску Европском суду правде због забране излагања ЛГБТ проблематике млађима од 18 година. У тужби је на ведено да мађарска влада "дискриминише људе на основу њихове сексуалне оријентације и родног идентитета“.


"Kомисија сматра да закон крши основна права појединаца (посебно ЛГБТ особа), као и вредности ЕУ. Европски суд правде може изрећи пенале и новчане казне уколико се његове одлуке не поштују", навела је ЕК у свом саопштењу.


Претходно је тим експерата за људска права Савета Европе анализирао амандмане у мађарском законодавству који се односе на програме сексуалног образовања у школама и презентовање садржаја у медијима и закључио да су дискриминативни и да нарушавају међународне стандарде у области људских права. На основу тога, уставноправни стручњаци из Венецијанске комисије су закључили да су амандмани „супротни обавези Мађарске да осигура да образовни систем пружи деци објективне и непристрасне информације о родном идентитету и сексуалној оријентацији". Измене доприносе стварању претећег окружења у коме млади из ЛГБТ популације могу бити изложени малтретирању и узнемиравању, додаје се у саопштењу. Стручњаци су такође изразили жаљење што су реформе закона усвојене „на брзину и без консултација са цивилним друштвом и опозицијом“.


Реакција Виктора Орбана након што је Мађарска завршила на суду, био је буран: "Ово је легализовано хулиганство. Став Европске комисије је срамотан", казао је тада мађарски премијер за државни радио и поновио да Мађарска неће допустити ЛГБТ активистима да "марширају" по школама, јер су, како је рекао, "носиоци сексуалне пропаганде".


Овај закон је био и један од разлога да Европска комисија ускрати Мађарској коришћење средстава из својих фондова, што је тешко погодило буџет ове земље. Није помогла ни мађарска жалба Европском суду правде, па у Будимпешту до данас није стигао новац који је био предвиђен за Мађарску.


Иако се очекивало да премијер Орбан, суочен са мањком буџетских средстава, направи извесне уступке када је реч о спорном закону, он се на прилично оштар начин осврнуо на то питање у свом недавном говору и о стању нације.


„Није нас брига што је свет полудео. Не занимају нас одбојни хирови неких људи. Није нас брига шта Брисел користи прилику да оправда и објасни необјашњиво. Ово је Мађарска! И ту треба да буде најстрожији систем заштите деце у Европи“, рекао је.


Неколико дана након тога, после вишедневног састанка посланика Фидеса, Мате Кочиш, шеф посланичког клуба те странке, потврдио је да њихови правници заиста раде на изради још строжијег закона. Према Кочишу, „насилна родна пропаганда угрожава мађарску децу, а право родитеља да заштите своју децу треба да буде приоритет".


Он је нагласио да, према ставу Фидеса, заштити деце морају бити дате законске гаранције „које филтрирају и искључују ове појаве”. Уједно је признао да влада очекује жестоке националне и европске дебате о новим предлозима Фидеса. „Клоните се наше деце јер ће бити невоља“, упозорио је Кочиш.


bottom of page