top of page

Учестали позиви Мађарима да се укључе у рат на страни Русије

Од јула до данас, на неколико руских друштвених мрежа објављени су позиви заинтересованим Мађарима да се добровољно пријаве и боре заједно са Русима у Украјини. Један од најагилнијих оглашивача је тзв. Легија Светог Иштвана (Стефана).



"Драги пријатељи, поново регрутујемо добровољце (...) Борбено искуство је добродошло, али није неопходно. Научићемо вас свему што треба да знате. Пријаве примамо од свих, али ће мађарски држављани (без обзира на националност) имати приоритет у процесу селекције“, објавила је Легија Светог Иштвана на руској мрежи Вконтакте.


Учешће у ратовима које воде друге државе, у улози плаћеник је незаконит чин у Мађарској. Ова организација, која себе описује као „добровољачки батаљон“, први пут се појавила 2014. током оружаног сукоба у источној Украјини, пише истраживачки портал Лакмус. Они наводе да су идентификовали двојицу мађарских држављана који су се борили на руској страни у сукобу са Украјином.


Према мађарском кривичном закону, за ово дело запрећена је казна затвора од једне до пет година. Мађарски национални истражни биро тренутно води пет кривичних поступака због основане сумње за незаконито врбовање потенцијалних бораца.


Страница Легије Светог Стефана, на којој је објављен оглас, има скоро 7.000 пратилаца, а мређу Вконтакте користе и Мађари који желе да изразе своје проруске ставове пред ширим окружењем, „без цензуре“. Назив странице носи име оснивача мађарске државе, али је за исписивање садржаја коришћена руска ћирилица. Њени креатори објављују и извештаје са терена и често позивају "на блиску сарадњу Мађарске и Русије у духу историјског ревизионизма".


Ова страница је, како пише Лакмус, такође популарна и у круговима мађарске крајње деснице, јер позива на одбрану европских вредности, традиционалних родних улога и хришћанства. Организација је, како се наводи, користила разне начине да нагласи своју мађарску оријентацију. Од октобра 2018, Легија редовно објављује садржаје и на мађарском и на руским друштвеним мрежама, с тим што граматичке грешке указују на могућност да је за превод текстова коришћен компјутерски програм за превођење са руског.


С друге стране, древни мађарски симболи попут грба са троструком рибом или двоструким крстом, који су популарни у десничарским субкултурама, такође се користе за илустрацију објава ове организације. Амблем у облику штита појављује се и на неколико фотографија као део војне опреме.


На основу Лакмусовог истраживања на Вконтактеу, верује се да је Легију Светог Стефана основао руски држављанин Александар Кисељов. Према информацијама које шири о себи, он је „потомак мађарског племића који је заробљен у Русији и касније тамо настањен“. Пре него што се придружио Легији Светог Стефана, био је активан у другој мађарској организацији у Русији, Реду Светог Ђорђа витеза. Кишљов је у Регистру лица која угрожавају националну безбедност Украјине наведен као руски плаћеник и професионални провокатор.

bottom of page