top of page

Фестивал неснимљеног филма у ДКЦ-у

Поводом 60. рођендана Дворане Културног центра, у четвртак увече ће у култном београдском биоскопу почеће први међународни Фестивал неснимљеног филма. Фестивал какав, не постоји нигде у свету, инспирисан је књигом Рајка Грлића „Неиспричане приче”.


„Срђан Карановић је на филму 'Трамонтана' радио више од 30 година. Замислите само сав труд и маштање које је уложено у тај пројекат. Желели смо да, попут неке биоскопске поетске правде, овај и други неснимљени филмови ипак пронађу пут до публике”, каже Стефан Арсенијевић, редитељ, дугогодишњи филмски уредник ДКЦ и један од главних аутора концепције програма годишњице, и додао да публику фестивала очекује занимљив програм. „Разговараћемо о неснимљеним филмовима, глумци који је требало да играју главне улоге читаће делове сценарија, слушаћемо песме које су инспирисале настанак ових дела, гледати фотографије локација… Мислим да ће то бити и јединствена прилика да из прве руке сазнамо више о креативном процесу сваког од аутора који учествују на фестивалу, а реч је о неким од највећих редитеља овог поднебља” рекао је Арсенијевић, преноси Танјуг.

Фестивал тог првог дана од 19.30 отвара Рајко Грлић са филмом „Чудо у Поскоковој Драги”, урнебесно духовитом адаптацијом истоименог хит романа Анта Томића који је по речима самог Грлића, најбољи сценарио који су Томић и он заједно написали. Пошто управо снима нови филм, Грлић ће бити присутан на великом платну путем видео-линка, док ће на сцени ДКЦ-а бити Анте Томић и главни глумци Горан Богдан и Ивана Рошчић, који ће читати делове сценарија о најстаријем сину дивље породице у Далматинској Загори који долази на авангардну идеју да сиђе у Сплит и пронађе жену. Након разговора, који модерира Арсенијевић, следи „Устав Републике Хрватске”, филм који је исти редитељско-сценаристички двојац снимио уместо „Чуда”, а који је најгледанији филм у ДКЦ-у у последњих десет година. Другог дана фестивала, у петак 20. октобра, од 19 сати Горан Марковић представиће сценарио за неснимљени филм „Доктор Д” који говори о фиктивном ратном злочинцу који преузима лажни идентитет надрилекара. Публика ће моћи да чује најважније делове оригиналног сценарија из овог провокативног пројекта Горана Марковића у извођењу Тихомира Станића, Катарине Марковић и Горана Марковића. После разговора који модерира Маја Медић биће приказан последњи снимљени филм Горана Марковића „Делиријум тременс”. Трећег дана фестивала, у суботу 21. октобра од 19 сати, Срђан Карановић ће представити пројекат на којем је радио више од 30 година: „Трамонтану”, неочекивану, фантазмагоричну љубавну причу са елементима бајке која се протеже кроз више деценија и више генерација.

О филму ће говорити и продуцент Мајк Дауни, иначе дугогодишњи председник Европске филмске академије. Делове сценарија читаће Милош Миловановић. Након разговора који модерира Арсенијевић, биће приказана рестаурирана копија чувеног Карановићевог филма „Мирис пољског цвећа”.

bottom of page