top of page

Фидес: Независност земље заштитити свим средствима

Независност Мађарске мора бити заштићена свим средствима, а страни покушаји да остваре утицај у земљи онемогућени, рекао је за Кошутов радио Мате Кочиш, лидер посланичке групе Фидеса, најављујући нови закон.



У том контексту, Кочиш је наговестио да посланици владајуће странке намеравају да поднесу пакет закона за заштиту независности земље, током јесењег заседања парламента.


"Циљ је да убудуће закон може позвати на одговорност оне организације - многе од њих су псеудоцивилне - које се финансирају из иностранства, као и оне странке и појединце који су се такође експонирали кроз сарадњу са опозицијом, конкретно са Гергељем Карачоњем, градоначелником Будимпеште", рекао је Кочиш.


Подсетио је да је 2022. домаћа левица водила кампању "уз помоћ долара и евра из САД-а и других извора". Он је рекао да од 1990. године међу странкама постоји консензус да новац од страних утицајних група неће користити за домаће политичке активности. Међутим, прошле године је постало јасно да се то променило и да се мора стати на крај, каже функционер Фидеса.


Кочиш је истакао да је то, у ствари, проширење изборног закона, јер нестраначке организације сматрају да не подлежу законима о партијским финансијама, а заобилазе и постојећи правни амбијент. У будућности, организације псеудоцивилног друштва које кандидују своје људе за јавне функције, подлежу истим правилима о рачуноводству, раду и прихватљивом финансирању као и странке, истакао је Кочиш.


Он је објаснио да се мађарски политичари из редова левице "финансирају из страних, непознатих извора да би дошли на власт у Мађарској и да би страним економским групама дали предности на рачун своје земље".


Према његовим речима, Брисел не би добро прихватио предлог закона, јер се Мађарска стално напада на политичкој основи. „Либерално-левичарска елита у Бриселу тешко прихвата да Мађарска има националну владу и да по сваком питању које они сматрају важним (миграција, рат или родно питање) представља другу страну. Они неће бити баш одушевљени овим законом, али ми смо увређени што се, иако не дају средства Мађарској, новац слива у левичарске организације и медије“, рекао је он и додао да то није фер и није у у складу са европским правилима.

bottom of page