top of page

"Фидес нема будућност у ЕПП-у"

Роланд Фриденштајн, директор Центра за европске студије Вилфред Мартенс, тврди да мађарска владајућа странка Фидес неће добити пуноправно чланство у Европској народној партији - ЕПП. Он је критиковао званичну Будимпешту, а посетно владиног портпарола Золтана Ковача, због "негирања истине о либерализму и либералној демократији".


Фриденштајн је критиковао самосталне акције држава чланица ЕУ у поступку вакцинације против корона вируса и упозорио да ће без ЕУ бити "ратова око вакцинације између земаља". Мале земље, сматра он, не би имале шансе да преговарају о повољним испорукама са великим фармацеутским компанијама, насупрот великим државама чланицама.


"То је велика предност ЕУ. Политика вакцинације коју спроводи Виктор Орбан је коцка. Поједине владе се намерно одричу безбедносних стандарда у ЕУ само да би брже добиле велики број вакцина. ЕУ не може много учинити око овога, али они се коцкају са здрављем својих грађана. Виктор Орбан, коцкар по природи, такође се коцка око чланства своје странке у ЕПП-у. Он воли да напада и побеђује. Фидес се бори да остане у ЕПП-у, иако је његово чланство суспендовано. Не може да учествује на састанцима; не може да учествује ни у процесу дефинисања будућности политичке породице. Лидери Фидеса ово покушавају да прикажу као међусобну суспензију, али суспензија се догодила против воље Виктора Орбана. Орбан у том тренутку није победио. Фидес неће моћи поново да успостави пуноправно право чланства у ЕПП-у уколико битно не промени свој курс, а не верујем да ће се то догодити", рекао је он у интервјуу порталу за средњоевропска питања Centraleuropeanaffairs.


Фриденштајн сматра да би Фидес могао да се придружи другој политичкој породици, што, како тврди, Орбан има на уму. Каже да би се Фидес могао придружити странци Матеа Салвинија или групи европских конзервативаца и реформиста.


"Фидес планира да створи један велики, десничарски, антимиграциони покрет у ЕП-у, који се срушио након последњих избора за ЕП. Портпарол владе Золтан Ковач увек сугерише да је либерална демократија изборни систем у којем либерали увек морају да победе. Овај став је намерно извртање истине. Не постоји принцип да Џорџ Шорош финансира ову идеју, а у либералној демократији нема ничега што је миграционо. ЕПП би требало да одбаци такве, потпуно лажне приказе стварности", сматра он.

bottom of page