top of page

Фидес подржава ратификацију

Владајућа партија Фидес подржаће ратификацију уласка Финске и Шведске у НАТО, саопштила је парламентарна група те странке, која контролише нешто више од две трећине места у мађарској скупштини.


Мађарски посланици започели су раније данас процес ратификације за улазак скандинавских земаља у НАТО након вишемесечног одлагања. Оваква одлука уследила је након што су председница Мађарске Каталин Новак и владин званичник позвали посланике да што пре подрже предлоге о приступању две земље у НАТО.

"То је сложена одлука, са озбиљним последицама, па је неопходно пажљиво разматрање. Мој став је јасан - у садашњој ситуацији приступање Шведске и Финске је оправдано. Верујем да ће Народна скупштина донети мудру одлуку што је пре могуће", написала је председница на Фејсбуку, преноси МТИ.

Мађарска и Турска су једине земље чланице НАТО које тек треба да ратификују захтеве Финске и Шведске за придруживање алијанси. Две скандинавске земље су прошле године поднеле захтев за улазак у НАТО, након руског напада на Украјину.

Тај захтев треба да одобри свих 30 чланица алијансе, међу којима још Турска има примедбе на чланство Шведске захтевајући да Стокхолм најпре изручи Анкари оптужене за тероризам.

bottom of page