top of page

Фидес: Представљаћемо и војвођанске Мађаре у ЕП

Мађарски демохришћани и Фидес се припремају за победу на изборима за Европски парламент 9. јуна, рекао је за државни радио лидер листе Демохришћани - Фидес, Тамаш Дајч, који не верује у реизбор Урсуле фон дер Лајен на председничко место у ЕК.



Он каже да је национални одбор Фидеса одлучан да састави „победнички тим” за изборе за ЕП, имајући у виду да ће следећи мандат за ЕП бити „можда најтежи” јер се Мађарска суочила са још „бруталнијим нападима”.


Дајч истиче да ће листа Демохришћани - Фидес представљати и етничке мађарске заједнице у Војводини (Србија) и Закарпатју (Украјина). Он је рекао да ће интереси пољопривредника бити кључно питање током наредног петогодишњег мандата и указао на протесте фармера у западној Европи против пољопривредне политике Брисела.


Дајч је рекао да би „велика, чак уједињена десничарска, конзервативна, суверенистичка група могла да се формира у ЕП уз учешће Фидеса и демохришћана”. Таква група могла да „прецрта политичку мапу ЕУ, нудећи шансу за јачање десног крила и дајући Мађарској више маневарског простора", сматра он.


Коментаришући потенцијални реизбор Урсуле фон дер Лајен, Дајч је рекао да верује да је немогуће да сви шефови влада и држава из 27 чланица ЕУ једногласно подрже актуелну председницу Европске комисије. Он каже да је спреман за дебату о сваком лидеру "листе за рат и долар" после 3. маја, пошто буде окончан период за састављање партијских листа.



bottom of page