top of page

Фицо следи спољну политику Мађарске?

После изборне победе, Роберт Фицо улази у тропартијски савез са ултрадесничарском и левичарском странком. Посматрачи претпостављају да ће се Словачка приближити спољнополитичкој позицији Мађарске.



Једанаест дана након парламентарних избора у Словачкој, две социјалдемократске и једна националистичка странка договориле су се да формирају тространачку коалицију. Према споразуму који су потписали лидери три странке, левичарски националиста, бивши дугогодишњи шеф владе Роберт Фицо поново ће постати премијер. Петер Пелегрини, лидер либералнијих социјалдемократа, преузима улогу председника парламента. Најмањи коалициони партнер биће проруска Словачка национална партија СНС.


Након потписивања, Фицо је најавио да жели да се влада састави „што је пре могуће”, али још увек није јасно лада би њени чланови могли да положе заклетву. У писаној форми, три странке су гарантовале спољну политику засновану на чланству у ЕУ и НАТО-у, уз истовремено „поштовање националних интереса Словачке".


Посматрачи верују да ће Словачка, која је раније била једна од држава које су највише подржавале Украјину у рату против Русије, направити заоокрет у спољној политици под Фицовим вођством и приближити се позицији Мађарске. Фицо је током предизборне кампање изјавио да под његовим вођством Словачка неће испоручити „ни један метак муниције" Украјини. Истовремено је позвао на боље односе са Русијом. Након победе на изборима, Фицо је рекао да Словачка има "већих проблема" од помоћи Украјини и изјаснио се за мировне преговоре.


Фицо је већ био шеф словачке владе од 2006. до 2010. и од 2012. до 2018. године - и два пута је формирао владу са СНС-ом, који такође одбија даљу војну помоћ Украјини. Као премијер је 2018. морао да поднесе оставку, након убиства новинара Јана Kуцијака и његове веренице. Kуциак је претходно истраживао везе италијанске мафије и Фицове владајуће странке.

bottom of page