top of page

Форинта достигла нов историјски минимум

Updated: Feb 14, 2020

Мађарска форинта је данас достигла најнижу вредност у односу на еуро, спустивши се испод 340. То значи да је мађарска валута од почетка ове године до данас обезвређена више него у целој прошлој години.

У 2019. години форинта је слабила до краја новембра, када је достигла свој, до тада најнижи ниво од 337 форинти за један евро. Иако је валута благо ојачала после тога, аналитичари су се углавном сложили у очекивањима да би форинта могла да достигне још већи пад у 2020. години. Није требало дуго чекати да се то догоди, јер је ових дана достигла нови негативни рекорд. У четвртак је евро вредео 340.29 форинти.


Како оцењује сајт за економска питања Портфолио, стање мађарске економије није нужно изазвало такав пад, јер је привредни раст брз, трговински биланс и буџет су у незнатном суфициту, а девизна дуговања земље су знатно смањена. Главни разлог новог негативног рекорда је, према писању овог портала, то што је Мађарска централна банка (МНБ) задржала каматне стопе (основна стопа: 0,9%) на најнижем нивоу у Централној Европи.


Након што је форинта достигла нов најнижи ниво, Мађарска централна банка ни даље не сматра да је потребно да интервенише званичном девалвацијом, иако су многи стручњаци очекивали то и много раније.


Мартон Нађ, потпредседник МНБ је за агенцију МТИ рекао да ће централна банка "дати све од себе како би инфлацију вратила у прихватљиве оквире".

bottom of page