top of page

Фридом хаус: Стање демократије у Мађарској лошије од прошлогодишњег

У Румунији, Словачкој, а посебно Бугарској, "тренд стабилизације нестабилности“ настављен је и 2022. године, наводи Фридом хаус у свом годишњем извештају о стању демократије у земљама источне Европе и централне Азије.



Међутим, према извештају, то није случај са Мађарском, где се стање демократије погоршало. То је случај са 11 од 29 испитаних земаља, док се стање побољшало се у седам држава.


Класификација Румуније се није променила у односу на прошлу годину, па се она и даље сматра „полуконсолидованом демократијом“. У извештају се наводи да је, за разлику од Бугарске и Словачке, та земља имала стабилну владу 2022. То је, наводи се, ипак успех, с обзиром на то да су коалиције са крхком већином раније владале дуго времена. Фридом хаус израчунава резултате демократије у земљама на основу седам критеријума.


Оцењивање се врши на скали између 1 и 7, где је 1 најнижи, а 7 највиши ниво демократије, објашњава ТрансТелек. Оцена за стање у Румунији је 4,36. Пројектовано на скали од 0-100, ово значи ниво демократије од 56 процената. На основу тога, извештај је сврстао Румунију међу „полуконсолидоване демократије“.


Када је реч о Мађарској, каже се да се Пољска се зауставила на силазној путањи нивоа демократије којом је ишла заједно са Мађарском у последњој деценији, док земља коју предводе Виктор Орбан и Фидес наставља да клизи надоле. „Догађаји у Мађарској износе на видело Фидесове антидемократске махинације. Прошлогодишњи парламентарни избори били су препуни неправилности, злоупотреба административних ресурса и медијских злоупотреба, што је резултирало још једном двотрећинском већином коалиције коју предводи Фидес. Кампање клеветања које подржава влада против невладиних организација и чланова Националног савета судства – који се сматрају последњим гарантом независности правосуђа у Мађарској – демонстрирали су све дубљу нетолеранцију Орбановог режима према гласовима неслагања“, наводи се у саопштењу Фридом хауса.


Резултати су, како се истиче, лошији него прошле године, али и поред тога извештај наставља да класификује Мађарску као хибридни режим. Оцена демократије у овој земљи је 3,57, или 43 одсто, на скали од 0 до 100. Прошле године, мађарски резултат био је 3,68, што је 45 одсто демократије.

bottom of page