top of page

Фронтекс одлази из Мађарске

Гранична агенција Европске уније Фронтекс обуставља рад у Мађарској, потврдио је званичник Уније за ЕУ обзервер, после пријаве Хелсиншког одбора за људска права да је Мађарска наставила да враћа мигранте у Србију, кршећи тиме пресуду Европског суда.

Портпарол граничне ЕУ агенције са седиштем у Варшави, рекао је да Фронтекс обуставља своје активности у Мађарској. До одлуке је дошло пошто се Мађарска оглушила о апеле и наставила да враћа мигранте у Србију, кршећи тиме пресуду Европског суда. Повреде права миграната документовао је Хелсиншки одбор за људска права, са седиштем у Будимпшети, наводи се у изјави представника Фронтекса.

Невладина организација Хелсиншки одбор за људска права, навела је на Твитер налогу да је Мађарска вратила преко 4.400 људи после пресуде Европског суда из децембра прошле године. Имајући то у виду, НВО је затражила од шефа Фронтекса Фабриса Легерија да повуче своје снаге с мађарске границе.

"Ако настави да учествује у надзору и заштити граница, Фронтекс ризикује да буде саучесник", наводи се у писму Хелсиншког одбора. Европска комисија је раније, у писму Мађарској, затражила одговоре владе у Будимпешти. "Још нисмо добили одговор", рекао је портпарол Европске комисије.

bottom of page