top of page

Хидвеги: Балкан што пре интегрисати у ЕУ

Обавезна расподела миграната на основу квота већ неколико година ствара проблемe у Европи, рекао је посланик Фидеса Балаж Хидвеги државном Кошут радију поводом најаве новог пакета ЕУ у вези са миграцијама. Он је стабилизацију Балкана назвао важном за Европу и указао на значај интеграције земаља тог региона које још нису чланице ЕУ.



Нови пакет би омогућио Европском савету да доноси одлуке о питањима која дугорочно утичу на живот Мађара, рекао је Хидвеги. Даље рунде трилатералних консултација могу се очекивати од стране Европског савета, Европске комисије и Европског парламента, истакао је Хидвеги, додајући да би након даљих дебата у ЕП могао да прође пакет који „иде отворено против националних интереса чланица. државе".


Он је напоменуо да су Мађарска и Пољска неколико пута гласале против миграционог пакта, док су Чешка, Словачка и Аустрија биле уздржане или су такође гласале против. Хидвеги је назвао озбиљним проблемом то што пакет који утиче на „широки спектар друштва“ може бити усвојен квалификованом већином, уместо једногласном одлуком.


„Илегалне миграције су постале један од највећих изазова за Европу. Снажна заштита граница, политичка воља и споразуми склопљени са земљама из којих долазе мигранти одговор су на све већи притисак миграција на границама Мађарске“, рекао је он.


Хидвеги је стабилизацију Балкана назвао важном за Европу и указао на значај интеграције земаља тог региона које још нису чланице ЕУ.

bottom of page