top of page

Хидвеги: Одлуке ЕУ штетне за грађане

Најновије одлуке Европске уније штете блоку и европским грађанима, сматра ЕУ посланик владајућег Фидеса Балаж Хидвеги. „Протеклих година зауставили смо више од милион илегалних миграната на граници. У најмању руку, ЕУ то треба да цени. Мађарска такође има велики интерес за проширење ЕУ, посебно на западни Балкан, рекао је он.



Насупрот „узвишеним изјавама” председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у њеном говору о стању у Европској унији у среду, „лоше одлуке” попут санкција Русији не доносе помоћ или мир Украјини, већ озбиљно доприносе погоршању ситуације, каже он и као аргументе наводи смањену конкурентност европске економије, раст цена, инфлацију и неизвесност.


„Урсула фон дер Лајен ће ускоро изложити свој годишњи пропагандни извештај успесима и одличном стању Уније, без суочавања са реалношћу“, каже Хидвеги и истиче да су ЕК и Европски парламент „саучесници“ у „идеолошком џихаду“ против конзервативних, националистичких, хришћанско-демократских влада и држава.


„Мађарска је нападнута јер смо рекли не санкцијама, илегалним миграцијама и одбацили ЛГБТК пропаганду. Недавно је ЕУ такође уцењивала Мађарску задржавањем новца на који земља има право, користећи лажи и фабриковане услове који се стално мењају“, рекао је Хидвеги.


Он спомиње и „један од најтежих корупционашких скандала у Бриселу“ и додаје да је поступање Фон дер Лајенове приликом куповина вакцине против корона вируса било „нечувено“.


„Неприхватљиво је да се одлуке о пословима вредним више милијарди доносе без транспарентности и одговорности. Мађарска ради на јачању националних политичких снага које поштују европске уговоре и вредности, које виде ЕУ као сарадњу јаких држава чланица, разумеју реалност и способне су да одлучују и заступају стратешке интересе Европе“, рекао је он.


Што се тиче дуго одлаганог пакта ЕУ о миграцији и азилу, Хидвеги је рекао да супротно ономе што је Фон дер Лајенова рекла у свом уводном обраћању раније тога дана, „споразум није на видику“: „Миграција расте, кријумчарење људи напредује, питање још није решено и Брисел тек треба да донесе праве одлуке. У међувремену, Мађарска још увек чека да добије доприносе ЕУ за трошкове изградње своје граничне ограде“, рекао је Хидвеги, уз подсећање да Мађарска штити државну границу, која је такође и граница ЕУ.


„Протеклих година зауставили смо више од милион илегалних миграната на граници. У најмању руку, ЕУ то треба да цени. Мађарска такође има велики интерес за проширење ЕУ, посебно на западни Балкан, рекао је он.

bottom of page