top of page

Хоће ли Будимпешта дати зелено светло?

У мађарском парламенту данас почиње дебата о ратификацији захтева Шведске и Финске да приступе НАТО-у. Мађарска је, уз Турску, једина НАТО чланица која још није ратификовала улазак двеју земаља у овај војни пакт.



И док се очекује да се Мађарски парламент по том питању изјасни на гласању, показало се да није само пука процедура спречавала Будимпешту да раније донесе одлуку. Премијер Виктор Орбан указао је крајем фебруара да посланици "нису баш одушевљени" идејом пуштања двеју нордијских земаља у алијансу. Kако је Орбан навео, један од разлога за забринутост мађарских посланика је проширење непосредне граничне линије између НАТО-а и Русије за више од 1.000 километара, а други је то да Финци и Швеђани "шире лажи о Мађарској, о правима, демократији, животу у Мађарској."


"Политико" оцењује да Орбанови коментари потврђују страхове у Бриселу да би мађарски лидер могао да искористи ратификацију проширења НАТО-а како би извојевао уступке по питањима владавине права. Финска и Шведска биле су међу најгласнијим ЕУ критичарима Мађарске поводом стања владавине права у земљи, док се Будимпешта и даље налази у спору са Европском унијом око исплате средстава намењених Мађарској.


Потпредседница Европске комисије Вера Јурова рекла је раније овог месеца да Мађарска мора решити питање независности свог правосуђа "врло брзо" ако жели да добије 5,8 милијарди евра бесповратних средстава из фонда ЕУ за опоравак од пандемије ковида 19.


Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто придружио се Орбану у критици Шведске и Финске, када је изјавио да "владини званичници у Шведској редовно шире лажи и измишљене вести о Мађарској". Сијарто је указао да је Будимпешта одлучила да пошаље делегацију у парламент обе земље и замоли Шведску и Финску "да саставе тим који ће се позабавити овим питањем".


Орбан је истакао да Мађарска "принципијелно подржава чланство Шведске и Финске у НАТО", али да је пре тога неопходан низ озбиљних разговора између две земље, будући да Будимпешта има право да захтева да се према њој односе са истим поштовањем које она пружа другим земљама.

bottom of page