top of page

Уводи ли Мађарска евро

Updated: Jan 4

Након што је евро постао званично средство плаћања у Хрватској, води се све интензивнија дебата о томе да ли би и Мађарска требало да прихвати заједничку европску валуту. Она се према развијености тренутно налази на 20. месту, међу 26 чланица Европске уније.



Заговорници увођења евра тврде да би тај корак могао да заштити мађарске потрошаче од све чешћих флуктуација курса форинте. Насупрот томе, скептици изражавају забринутост да евро можда неће решити мађарске економске изазове, као што је висока инфлација, и да би могао да ограничи маневарски простор владе у области финансија.


Лидери ЕУ у својим изјавама тврде да је евро олакшао живот грађанима у 20 држава чланица које су га прихватиле, поједностављујући поређење цена, већим могућностима путовања и интензивирањем трговине. Ипак, има земаља које изражавају мање ентузијазма за заједничку валуту Европске уније. Упркос обавези да раде на стварању услова за увођење евра, Шведска, Пољска, Чешка и Мађарска, то чине веома споро и, рекло би се, незаинтересовано, док је Данска према одлуци Брисела добила изузеће од обавезе да усвоји евро.


Мађарски премијер Виктор Орбан је у својим изјавама често изражавао уверење да би усвајање евра могло да успори развој Мађарске, као што се, како је подсећаи, десило у случају Словачке. Економисти те земље су се, међутим, супротставили тим Орбановим аргументима, приписујући застој развоја домаћим економским изазовима, а не промени валуте.


Ђерђ Матолчи, гувернер Мађарске народне банке, рекао је недавно да ће Мађарска размотрити увођење заједничке валуте када достигне 90 одсто просечног нивоа развијености ЕУ. Подаци Евростата за 2023. показују да је Мађарска достигла 75% европског просека, што је једно место иза Пољске. Мађарска се према развијености тренутно налази на 20. месту, међу 26 чланица Европске уније.

bottom of page