top of page

Црна Гора – питања која траже одговоре

Updated: Feb 15, 2020

Пише: др Владимир Првуловић

Редовни професор универзитета


Порука за власти у Црној Гори: време је да се коначно определите јесте ли сурова балканска аутократија или европска демократија, која поштује устав сопствене земље, штити приватну својину и међународно призната људска и културна права својих грађана?

Да ли постојање Црне Горе, као самосталне државе српског и црногорског народа, угрожава њен статус пуноправне чланице НАТО пакта? Пакта који је Србију и Црну Гору 1999. године гађао специјалним и касетним бомбама и оставио заувек опустошене делове тадашње заједничке земље Савезне Републике Југославије, с тешким последицама по земљиште, биљни и животињски свет, воду, храну и генерације које долазе.


Да ли црногорски политичари који су усвајали наводни Закон о слободи вероисповести знају одакле потичу или им је специјалним инјекцијама убризгано неко друго идентитетско порекло? Да ли за њихов културни и национални идентитет ишта значе Стефан Немања и његови синови Вукан, Стефан Првовенчани и Растко или било ко из лозе Петровића? Сећају ли се речи њиховог најславнијег претка, песника и мислиоца Петра Другог Петровића Његоша? За њега су сви Црногорци били само и искључиво Срби који живе на територији Црне Горе (или у држави Црној Гори).


Његош је од својих најранијих песничких радова за себе с поносом говорио да је Србин и свог српског идентитета није се одрицао до краја живота. Да ли је та чињеница ометала постојање Књажевине и потоње Краљевине Црне Горе? Ако имају имало националне свести, морали би да се преслишају пре него што крену да уништавају последње заједничко језгро српског и црногорског народа које постоји од десетог века.


Морали би да проуче још једном ко су били оснивачи Краљевине Дукље, државе Зете, Рашке и српских држава на просторима данашње Црне Горе, Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Није њихове претке изнедрила и уздигла нека ванземаљска империја, већ краљевске породице Петровића и Карађорђевића, српска православна вера и јуначки српски народ из ових крајева.


Да их подсетим: Краљевина Црна Гора (настала из књажевине и постојала од 1910. до 1918) безусловно је капитулирала 16. јануара 1916. Аустроугарска војска ју је окупирала и увела војни правни режим. На тој територији је од 1916. важило аустроугарско религијско право. Аустроугарска је, на својој територији, признавала Карловачку патријаршију Српске православне цркве, као једину наследницу Пећке патријаршије. У Аустроугарској монархији црквена имовина је била приватна и привилегована, као уосталом и у Краљевини Црној Гори. Војвода Живојин Мишић је освојио 1918. те територије које су биле у административном саставу Аустроугарске и, на основу одлука Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори, познате Подгоричке скупштине од 24. до 29. новембра 1918, оне су постале део Краљевине Србије. Дакле, нису биле окупиране, већ ослобођене аустроугарске окупације од стране српске војске.


Данашњи црногорски политичари би морали знати: нису могуће накнадне преправке прошлости, ради задовољења прохтева актуелне власти. То само води у хаос. Но, они очигледно желе да заувек укину све што је српско из колективног сећања црногорског народа. Како се они национално и верски препознају? У шта верују?


Мило Ђукановић се, као млади комуниста, борио да Српска православна црква буде одвојена и независна од државе. То је на уставном плану и постигнуто. Шта онда држава Црна Гора, пред очекивани улазак у Европску унију треба да учини? Да укине Српску православну цркву, да јој одузме културна добра непроцењиве вредности, својину, цркве, манастире, метохе и светитеље и да је претвори у привезак државе Црне Горе? Да ли то, примером, они желе да сугеришу да слично уради и самозвана држава Косово, коју су званично признали, противно вољи сопственог народа? Све што је српско, православно, црквено и Божије, треба национализовати и претворити у својину Црне Горе. Зашто? Зато што носи име Српске православне цркве?


Српска православна црква, као шеста по значају међу братским православним црквама, по подацима Васељенске патријаршије, обухвата око 15 милиона верника, у око 400 манастира и више од 30 епархија широм земаљске кугле. Хоће ли Република Црна Гора то да доведе у питање?Ако желите да постанете пуноправни члан Европске уније, господо из Подгорице, мораћете и законом и делима да поштујете приватну својину сваког човека, групе или компаније, па и цркве. Поготово што су црквену својину комунисти атеисти насилно одузимали од Српске православне цркве, која је била и остала чувар нашег националног идентитета.


Порука за власти у Црној Гори: време је да се коначно определите: јесте ли сурова балканска аутократија или европска демократија која поштује устав сопствене земље, штити приватну својину и међународно призната људска и културна права својих грађана?



bottom of page