top of page

Чувари границе на дужности од септембра

Мађарска успоставља нове јединице за чување граница, јер је на њима све више кријумчара људи који постају све агресивнији, изјавио је државни секретар министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари.



Укупно 10 одсто од 19.000 затвореника у Мађарској, односно око 2.000 људи, јесу шверцери странаца, рекао је Ретвари за канал М1, додајући да је њихов удео преко 20 одсто у затвору у Сегедину, на југу Мађарске.


Пошто поступање са кријумчарима људи — од којих су већина Бугари, Срби, Македонци и они са Блиског истока — захтева од власти да обаве низ додатних административних задатака, они коштају буџет додатне 4 милијарде форинти (10,1 милиона евра) месечно, истакао је Ретвари.


Илегална миграција према Мађарској није успорена упркос рату у Украјини, рекао је државни секретар и додао да све више кријумчара људи стиже у земљу и да постају све агресивнији. Ове године је укупно 133.000 илегалних миграната покушало да уђе у Мађарску, у поређењу са 122.000 целе прошле године. Власти су до сада, ове године, ухапсиле 999 кријумчара људи, у односу на 600 до средине лета 2015, истакао је он.


Ретвари је рекао да је пуцњава између група миграната у Суботици прошлог месеца указала на то да се ланци кријумчара људи међусобно боре за контролу над миграционим рутама. Ако границе Мађарске нису биле правилно заштићене, то би се могло догодити и у Мађарској, додао је.


„У међувремену, Брисел је заузет убрзавањем својих поступака против Мађарске. Они позивају мигранте у Европу, док се земље које шаљу мигранте не стабилизују. Због тога су потребни гранични чувари, који би могли да почну да служе на јужној граници у септембру заједно са полицајцима који су тамо тренутно постављени, пре него што постепено од њих преузму дужности заштите границе. До сада је више од 7.700 људи изразило интересовање да постану гранични чувари", рекао је државни секретар.

bottom of page