top of page

Шведски премијер стиже у Будимпешту

Премијер Шведске Улф Кристерсон ће, после недавног одбијања, ипак посетити Будимпешту, и то у петак, 23. фебруара, на позив Виктора Орбана. То је потврдио портпарол мађарског премијера, Берталан Хаваши. Они ће, како се наводи, разговарати о сарадњи у области одбране и безбедности и припремама за председавање Мађарске ЕУ у другој половини године.



Недавни преговори између шведске и мађарске владе могли би да доведу до значајног војног и одбрамбеног споразума, преноси Индекс. Такав споразум би, како наводи портал, био од велике користи и мађарском Министарству одбране и оружаним снагама.


Иако нема потврђених информација о новој одбрамбеној опреми, постоје спекулације да би мађарски програм Грипен могао бити подвргнут даљем развоју. Ово потенцијално побољшање могло би да значи продубљивање одбрамбених способности Мађарске, у складу са напорима модернизације који се виде у различитим секторима.


Шведски министар одбране Јан Јонсон рекао је за европски портал Еурактив да је његов мађарски колега Криштоф Салаи-Бобровницки пренео намеру мађарског парламента да ратификује уговор са Шведском "што је пре могуће". Министар Јонсон је истакао спремност Шведске да преговара са Мађарском, али је појаснио да се о чланству Шведске у НАТО-у не може преговарати.


Ово потврђује приврженост Шведске њеним одбрамбеним савезима, уз подстицање билатералне сарадње са Мађарском. Такође је истакао значај мађарско-шведског партнерства, наводећи као врхунски пример коришћење шведског система борбених авиона Грипен од стране оружаних снага Мађарске. Ово партнерство не само да побољшава одбрамбене капацитете Мађарске, већ и јача везе између две нације, рекао је он.


СААБ је произвео први борбени авион ЈАС-39 Грипен 1996. Акроним ЈАС у ознаци типа означава шведске речи за ловац, напад и извиђање. Тренутно је авион у употреби у четири земље ван Краљевског шведског ваздухопловства: Мађарској, Чешкој и Јужној Африци.


Бразил је 2014. године потписао уговор са Саабом вредан 5 милијарди долара за 36 јединица, које ће авијација те земље састављати у бразилској фабрици Ембраер и стављати у употребу као Ф-39. Важно је напоменути да је развој модела породице Грипен тренутно фокусиран на Е/Ф моделе.


Министар спољних послова Петер Сијарто указује на "удобност" коју шведске компаније осећају у Мађарској и на коришћење борбених авиона Грипен од стране мађарских оружаних снага. Предстојећа посета шведског премијера Улфа Кристерсона Будимпешти на позив премијера Виктора Орбана указује на значај који обе земље дају сарадњи у области одбране и безбедности, рекао је Сијарто.


bottom of page