top of page

Шта избор Лашета доноси Мађарској?

Новоизабрани лидер немачке владајуће странке ЦДУ Армин Лашет вероватно неће запечатити судбину Фидеса у ЕПП-у, закључују мађарски медији, након избора наследника Ангеле Меркел. Разлог је, како верују, снажна економска сарадња Лашетове покрајине и Мађарске.


Посматрачи у Будимпешти верују да ће нови лидер немачких хришћанских демократа (ЦДУ) Армин Лашет, досадашњи премијер немачке покрајине Северна Рајна-Вестфалија, чији је политички приступ питању Мађарске сличан оном који има и Ангела Меркел, бити изузетно опрезан и попустљив када је реч о дилеми да ли треба удаљити Фидес из ЕПП-а.


Премијер Виктор Орбан честитао је новоизабраном лидеру ЦДУ-а, писмом у коме изражава став да је дугогодишња сарадња Фидеса и ЦДУ у последње две и по деценије у великој мери допринела развоју мађарско-немачких веза и изванредном економском успеху двеју земаља. Он додаје да се радује заједничкој сарадњи у будућности и уверава Лашета да се може ослонити на Фидес, у циљу унапређења сарадње, засноване на узајамном поштовању.


Претходно је шеф Кабинета мађарског премијера, министар Гергељ Гуљаш, изјавио да судбина Фидеса у ЕПП-у зависи од одлуке немачке и аустријске владајуће странке, па је, по њему, стога изузетно важно ко ће водити ЦДУ у наредним годинама. У међувремену, неколико критичара Виктора Орбана изразило је наду да ће ново руководство ЦДУ-а коначно омогућити ЕПП-у да предузме чврсте кораке против Фидеса.


Неколико дана пре избора за ЦДУ, Манфред Вебер, члан ЦСУ-а и лидер групе ЕПП-а у Европском парламенту, рекао је да следећи лидер странке „има велику одговорност у одлучивању о томе да ли ће мађарска владајућа странка и даље припадати ЕПП-у: „То ће сигурно бити једна од првих одлука које ће донети“, рекао је Вебер за "Политико".


Одлука, према Веберу, мора бити донета у овој години: „Протекли догађаји, посебно вето на механизам владавине закона, приликом расправе о буџету ЕУ, представљали су назадовање у сарадњи са Фидесом“, нагласио је баварски политичар.


Доналд Туск, председник Европске народне странке, такође је изразио очекивање да ће нови председник ЦДУ-а коначно одлучити о судбини Фидеса, наводи "Политико": "Време је да будемо одважни у одбрани својих вредности", рекао је Туск, који одавно настоји да искључи Орбанову странку из партијске групе, говорећи на конференцији ЦДУ-а пре објављивања резултата избора.


У интервјуу за ЗДФ, Лашет је рекао да очекује тешке преговоре о актуелном сукобу са Фидесом: „Мислим да су нам такође потребни Мађари и Пољаци у Европској унији. Не желим да се они склоне и сврстају уз радикалну десницу. Али, ЕПП има јасне услове. Захтеваћемо да их Виктор Орбан поштује“, рекао је нови лидер ЦДУ-а.


Мађарски медији, упркос оваквим коментарима, на Армина Лашета гледају као на човека континуитета, који вероватно неће скренути са правца који је Ангела Меркел следила више од 15 година. Левичарски дневник "Непсава" пише да се на основу Лашетових досадашњих изјава може закључити да је, можда, чак и попустљивији према мађарској владајућој странци него што је то била Меркелова. Како наглашава лист, Лашет је у прошлости био врло близак влади Виктора Орбана и није је желео отворено да је критикује.


Лашетов опрезни приступ, према "Непсави", лако би могао бити последица чињенице да је од свих немачких покрајина, Северна Рајна-Вестфалија највећи инвеститор у Мађарској и да је у томе чак и испред Баварске. Десетине хиљада Мађара живе у тој покрајини, а сарадња Мађарске и Северне Рајне-Вестфалије веома је разграната и одвија се на више нивоа.


"Многи верују да водећи немачки политичари имају обичај да затварају очи пред политичким акцијама Орбанове владе, јер немачки произвођачи аутомобила добро послују у Мађарској", пише "Непсава".


bottom of page