top of page

Шта се збива у ЕПС-у Снабдевање Чачак?

Начин пословања предузећа ЕПС Снабдевање у Чачку све чешћи повод незадовољства грађана. - Клијенти питају где завршавају уплате које изврше како би били у преплати и тако предупредили евентуални дуг. - Фирма због "дуговања" тужи и покојнике, па након одбацивања поступка трошковник незаконитог покретања процеса испоставља наследницима. - Зашто после конкретних питања директор искључује телефон и блокира бројеве клијената?



Сведочење које је нашој редакцији изнео познати књижевник, новинар и професор Универзитета из Будимпеште, др Драган Јаковљевић, указује на нимало завидну ситуацију која влада у предузећу ЕПС Снабдеваче Чачак. Он каже да се на свом примеру уверио до које мере "обичан човек може бити понижен, измалтретиран и немоћан, када покуша да исправи неке очите грешке тамошње окоштале бирократије, које су настале њиховим немаром, или пак намером".


Др Јаковљевић објашњава да су његови проблеми почели када је 2. агуста 2022. године лично поднео захтев предузећу ЕПС Снабдевање Чачак да га региструје као новог власника електричног бројила у кући коју је наследио у бањи Горња Трепча, недалеко од Чачка, после смрти мајке. Такође је поднео и захтев да му рачуне за утрошену електричну енергију службеници убудуће шаљу у Kрагујевац, где живе чланови његове моје шире породице. Том приликом је, каже, измирио сва дуговања и преплатио одређени износ новца.


"Међутим, службеници ЕПС-а Снабдевање за скоро годину дана апсолутно ништа нису урадили по том питању, нити су ми рачуне слали било у Горњу Трепчу, било у Kрагујевац. То значи да су чекали до априла ове године да се из месеца у месец нагомила дуговање, како би ме након тога тужили. О томе су ме обавестили када сам у јулу ове године дошао да се информишем о тренутном стању мог рачуна. Речено ми је да се бројило и даље води на покојницу и да нису могли да изврше пренос због дуговања које је у међувремену настало, а које су заправо они проузроковали својим нечињењем. Приликом боравка у ЕПС-у овога лета, изгубио сам много времена обијајући прагове бројних канцеларија у том предузећу и судских извршитеља, док се на крају није испоставило да је тужба подигнута неосновано, што је потврдио и сам извршитељ, који је обуставио процес. Практично су тужили умрло лице. Међутим, ја сам, на захтев службеника ЕПС-а, ипак морао да платим око 5000 динара на име трошкова тог одбаченог поступка и отприлике толико на име до тада створеног дуга. Поред тога, самоиницијативно сам уплатио још 10.000 динара (укупно 20.000), да бих био у преплати, рачунајући да потом нећу морати ништа више да плаћам, барем до лета 2024. и да ћу с те стране бити миран годину дана. Након тога, потписан је уговор о преносу власништва на моје име, који су ми, с обзиром да живим у Будимпешти, службеници коректно доставили имејлом", каже др Јаковљевић.


Међутим, ту проблемима са ЕПС Снабдевање у Чачку није крај, јер је недавно на адресу њиховог клијента стигао августовски рачун са захтевом за редовну месечну уплату, и поред тога што је др Јаковљевић претходно платио 10.000 динара, како би био у преплати, па се поставља питање где је отишао тај новац.


"У комуникацији са службеницима у ЕПС-у Снабевање у Чачку, нажалост, овај проблем нисам могао да решим, пре свега зато што они на свој посао гледају више као хоби и разоноду него као стварни посао, што је био мој утисак и приликом летошњег боравка. Тада сам данима шетан из канцеларије у канцеларију, уз запрепашћење сваког од службеника 'зашто ме шаљу баш њима'. Четири пута су ме слали код правника и сваки пут сам испред његове канцеларије чекао најмање пола сата, јер је увек водио гласне и маратонске телефонске разговоре, чија је тема био његов приватни бизнис. Навешћу само трагикомичну ситуацију да због те његове навике, на телефон, ради консултација, није могла да га добије ни његова колегиница која је водила случај, па сам лично морао да одем на спрат и буквално га доведем код ње. За то време је, на сваких петнаестак минута неко од грађана долазио у ЕПС Снабдевање и револтирано претио службеницима физичким обрачунима, због грешака које су чинили у раду и које су при том накнадно признавали", казује наш саговорник.


Очекивао је, каже, да ће код директора ове установе наићи на разумевање и жељу да се случај разреши, али је он, приликом разговора, данима обећавао да ће да погледа о чему је реч и увек "заборављао да то учини", да би на крају констатовао да је рачун "на нули" и да преплате нема.


"На питање шта је са преосталих 10.000 динара које сам уплатио као преплату, рекао је да су тиме покривени 'трошкови', не наводећи који конкретно, нити зашто ми приликом уплате није речено да они постоје. И он и људи из надлежне службе одбили су да ми омогуће увид у преглед досадашњих трансакција на мом имену. То сам захтевао јер рачуне за утрошену енергију нису слали на адресу у бањи Горња Трепча више од годину дана и ја као корисник практично немам никакав увид у то на коју су страну одлазиле моје уплате. На тај захтев, директор је реаговао тако што је прекинуо везу и блокирао свој телефон за моје наредне позиве. Занимљиво је, иначе, да се са његовог службеног телефона добија повратна писана информација да је реч о броју који се користи ради издавање приватних апартмана", сазнајемо од др Јаковљевића.


Овај клијент ЕПС-а Снабдевање у Чачку каже да му је чак и службеница која је затражила званични захтев за остваривање увида у досадашње рачуне, након што јој је такав захтев послао, одговорила да она ипак није надлежна за то и да се поново, по ко зна који пут, обрати служби рекламација. Он овакво понашање тумачи као "уиграну тактику да се грађани на крају уморе и одустану од својих легитимних захтева". Сасвим је могуће, каже, да се на тај начин прикривају информације где одлази новац који неки грађани уплаћују да би били у преплати и зашто им и након тих уплата стижу информације да су 'на нули'.


"Управо овакав игнорантски однос према странкама, без стварне жеље да им се изађе у сусрет и јасна намера да се људи максимално измалтретирају не би ли одустали од својих легитимних захтева, заштитни су знак установе ЕПС Снабевање Чачак. Нажалост, овога пута сам ја, без икакве своје кривице, жртва окоштале бирократије, а већ сутра ће то, верујем, бити неко други. Такво обмањивање, непрофесионализам, бахатост и јавашлук, ретко је још негде срести, а верујте, у свом професионалном раду сам до сада посетио на стотине установа разних профила. Познајем људе које су због те њихове бахатости такорећи поклонили своје куће и отишли ко зна где, уморни од борбе са ветрењачим званом ЕПС Снабдевање Чачак. Чињеница да многи клијенти долазе да се физички обрачунају са њима, говори о томе да су неки од ових чиновника потпуно изгубили из вида ко коме заправо треба да служи и ко због кога постоји. Али, то ме и не чуди, пошто сам видео да се у многим њиховим канцеларијама људи баве пре свега својим личним бизнисом. Жалосно је што у томе предњаче управо челници фирме, који су задужени да сузбијају такве појаве", истиче саговорник "Гласа Пеште".


Наша редакција је покушала да овим поводом контактира и надлежне у ЕПС-у Снабдевање у Чачку, али смо претраживањем на интернету установили да на глобалној мрежи о том предузећу нема никаквих информација. Наиме, та установа нема свој интернет сајт, нити се на другим страницама могу пронаћи њихови контакт подаци, укључујући имена и имејл адресе руководилаца и надлежних службеника.

bottom of page