top of page

Шта је ко очекивао од посете Кривокапића?

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је од премијера Здравка Кривокапића тражио да потпише Темељни уговор између државе Црне Горе и СПЦ, а не да се, како је рекао, меша у избор митрополита црногорско-приморског.


Kако се наводи у саопштењу Српске православне цркве, тема разговора патријарха Порфирија и црногорског премијера Здравка Кривокапића била је Темељни уговор СПЦ и Владе Црне Горе. Састанку су присуствовали и митрополит дабробосански Хризостом, епископ шумадијски Јован, као и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.


"У преподневним часовима истога дана, представници Светог Архијерејског Синода и Владе Републике Црне Горе су у потпуности усагласили текст Темељног уговора између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе. Представници Владе из Подгорице су, потом, потврдили да ће у послеподневним часовима г. Kривокапић доћи у Београд да би са Његовом Светошћу Патријархом српским Порфиријем свечано потписао Темељни уговор. Иста намера Kривокапића, Светејшем Патријарху је потврђена усмено из Kабинета председника Владе Републике Црне Горе", пише на сајту СПЦ.


"После вишечасновног одлагања и обавештавања предстојатеља Српске Цркве о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21 сат Kривокапић је стигао на договорени састанак. Премијер Владе у Подгорици је изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити", додаје се у објави.


СПЦ је саопштила да је патријарх "саслушао са пажњом, великим стрпљењем и још већим изненађењем, ни најмање неувиђајући основаност и оправданост намере премијера Kривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду".


"Његова Светост и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забриност за даљи положај Српске Православне Цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације. Српска Православна Црква и њен верни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и својих светиња", наводи се у саопштењу.


Епископ Јоаникије је за подгорички портал ИН4С рекао да је избор митрополита у искључивој надлежности Светог архијерејског Сабора, чије заседање је у току: „Такође је апсурдан предлог господина Кривокапића да се Темељни уговор потпише 30. октобра, што ја својеврстан политички маневар и не може се подвести под добронамеран гест који би водио смиривању дуготрајних тензија, чије је решавање било кључни приоритет Кривокапићеве владе”, навео је владика Јоаникије, пренео је Танјуг.


Позивајући се на извор из Српске патријаршије, портал преноси да је овакво понашање премијера Кривокапића само, како наводе, „медвеђа услуга владики Јоаникију и то у тренутку када је било све усаглашено. Сада је, према истом извору, извесно да ће избор епископа на упражњеним епархијама пролонгирати за јесен.


"Црногорски премијер Здравко Кривокапић нема намеру да потпише Темељни уговор државе Црне Горе са Српском православном црквом чак и са извесним уступцима на које је СПЦ пристала", изјавио је Танјугу претходно историчар др Александар Раковић.


Коментаришући долазак Кривокапића у Београд, где је према претходно постигнутом договору у Патријаршији требало да потпише усаглашени Темељни уговор са патријархом Порфиријем, Раковић је у изјави за Танјуг оценио да је црногорски премијер синоћ приредио „незабележени скандал”.


„Кривокапић и његово окружење су сматрали да ће Темељни уговор бити оснивачки акт тзв. 'Православне цркве у Црној Гори' као издвојеног тела у оквиру Српске православне цркве”, навео је Раковић, који је иначе веома добро упућен у ова питања и односе СПЦ и државе Црне Горе.


Према речима Раковића, то се, међутим, није догодило јер је Свети архијерски синод Српске православне цркве 25. марта 2021. донео одлуку да је изричито име епархија у Црној Гори искључиво Српска православна црква: „Та одлука је коначна и не може се променити. А Свети архијерејски сабор је подржао све одлуке Синода које се тичу Темељног уговора”, навео је Раковић.


Кривокапић је, каже, мислио да може да уцењује Српску православну цркву избором митрополита црногорско-приморског, а уколико се та уцена оствари, да онда испостави нову уцену да Темељни уговор потпише митрополит црногорско-приморски а не патријарх српски: „Нажалост, Кривокапић је за своје парацрквене намере покушао да злоупотреби владику Јоаникија, који чврсто стоји уз одлуку Синода да Темељни уговор измеду Црне Горе и Српске православне цркве потпише српски патријарх Порфирије”, навео је Раковић у изјави за Танјуг.

bottom of page