top of page

Ђипинг у мају и у Мађарској

Интензивирање ривалства између САД-а и Кине за глобалну превласт достиже нове димензије, при чему обе стране желе да придобију међународну подршку у процесу који неки називају "савременим хладним ратом“. Мађарска, која има амбиције да се позиционира као посредник између две суперсиле, угостиће у мају кинеског лидера Си Ђинпинга, и то уочи локалних и избора за ЕУ парламент.



Премијер Орбан често истиче да замишља Мађарску као кључну везу између истока и запада и да се залаже да Будимпешта одржава добре односе не само са ЕУ и САД-ом, већ и са истакнутим силама које формирају „источни блок“, укључујући Кину, Индију и Русију.


Орбанова влада је 2010. године објавила иницијативу „Отварање ка истоку“, која има за циљ истраживање пословних перспектива и подстицање сарадње, као што је високо образовање, са азијским и афричким земљама. Тренутно, поруке мађарске владе доследно наглашавају потребу да НАТО и ЕУ теже миру и помирењу у Украјини, уместо да подрже Кијев финансијском помоћи и оружјем у његовој борби против руске инвазије. Међутим, овај став многи на Западу доживљавају као проруски.


Премијер Орбан је раније подржао Доналда Трампа, а двојица лидера су се састала на Флориди у марту. Упркос Трамповом залагању за строжију антикинеску политику, он и Орбан одржавају тесну сарадњу, што се може видети и по томе што Трамп редовно хвали мађарског премијера и обрнуто. Орбан полаже наде у Трампов реизбор, верујући да је он кључан за нормализацију америчко-мађарских односа. Ипак, поставља се питање како ће њихово „пријатељство” функционисати ако Трамп током свог другог могућег шефовања у Белој кући, донесе оштре мере против Пекинга.


Према писању мађарских медија, Си Ђинпинг ће посетити више европских земаља у мају ове године, а у Мађарску ће доћи после посета Француској и Србији. Си би требало да слети у Француску 5. маја, након чега следи пут у Београд, два дана касније. Председник Србије Александар Вучић је, како подсећају поједини портали у Будимпешти, споменуо посету у фебруару, не прецизирајући тачан датум.


Сијева претходна посета Мађарској догодила се 2009. године, када је био на функцији потпредседника Кине. Примили су га мађарски председник Ласло Шољом и премијер Гордон Бајнаи, и при том потписали 15 билатералних споразума. Његов последњи сусрет са премијером Орбаном био је 2023. године у Пекингу, током којег је Си Орбана називао својим пријатељем. Он је такође наговестио обележавање 75. годишњице дипломатских односа између Кине и Мађарске, сугеришући да би ова прекретница могла да подигне билатералне односе на виши ниво.


Два месеца касније, у децембру, објављено је да ће кинески гигант електричних аутомобила БИД основати највећу светску фабрику за производњу у Сегедину, у јужној Мађарској. Још један кинески мега-пројекат у Мађарској је изградња и обнова пруге Београд-Будимпешта, који је стартовао 2014, са почетним роком за завршетак 2017. Међутим, напредовање је било споро, а детаљи су и даље обавијени велом тајне.


Деоница у Мађарској дуга 160 километара коштаће 750 милијарди форинти (2,5 милијарди евра), а 85 одсто те суме представља кинески државни зајам Мађарској.



bottom of page