top of page

Ђурчањ: Мађарска сарађује са злочинцем

„Служење овом режиму је више од греха: то је срамотно и бирачи Фидеса би требало да се стиде себе“, рекао је Ференц Ђурчањ, лидер опозиционе Демократске коалиције (ДК), на конгресу странке у недељу. Опозиција треба да ради на слабљењу власти свим расположивим правним средствима, рекао је он.



Садашња влада је „против домовине, незаконита, неморална, непоштена и злочиначка. Ми нисмо опозиција, већ противници ове странке“, рекао је он.


Такође је нагласио да је руски председник Владимир Путин „ратни злочинац, без сумње, још од убиства стотина цивила у Бучи, у Украјини, почетком 2022". „Мађарска сарађује са ратним злочинцем, и штавише, то ради без стицања било какве предности. Виктор Орбан је изгубио независност и није суверена личност, већ кмет руске моћи. Земља мора да се супротстави таквом лидеру", рекао је он.


По њему, једно од најважнијих питања у Мађарској су образовање и школе. Том сектору су потребна средства, али и реформа која се фокусира на „дечју душу, мисли, личност, радозналост и жеђ за знањем“, рекао је он.


Ђурчањ је за Роме у Мађарској рекао да су „у праву што осећају да су их сви напустили“: "Мањина од 800.000 људи је одбачена је по страни јер су Роми и суочава се са страшним сиромаштвом, изолацијом и дискриминацијом. Желео бих да водим заједницу и да будем грађанин земље која схвата да не може да окрене главу од стотина хиљада Мађара у очају, и да не може да живи мирно и поштено без признавања невоља наше ромске браће“, рекао је он.


Конгрес је замолио партијску владу у сенци, коју предводи европска посланица Клара Добрев, да до јесени ове године развије и представи „програм сутрашње Мађарске“, рекао је Ђурчањ и истакао да ДК "нуди дом свим противницима Орбанове владе".


Коментаришући његов говор, директор за комуникације Фидеса Иштван Холик рекао је да левичарске странке настављају да делују против интереса Мађара: "Мађарска има само једно лево крило, а предводи га Ђурчањ. Говор је показао да та странка нема намеру да мења своју политику. Они ће наставити да гурају своју проратну, про-санкциону политику, као што од њих очекују њихови страни финансијери“, рекао је он.

bottom of page